Lady Gaga beschuldigd van plagiaat voor met Oscar bekroonde nummer ‘Shallow’

Print
Lady Gaga beschuldigd van plagiaat voor met Oscar bekroonde nummer ‘Shallow’

Foto: REUTERS

Zangeres Lady Gaga wordt beschuldigd van plagiaat in haar nummer ‘Shallow’. De Amerikaanse artiest Steve Ronsen hoort te veel gelijkenissen met zijn nummer ‘Almost’ uit 2012.

Het nummer ‘Shallow’ van Lady Gaga raakte vooral bekend door de film ‘A star is born’ (2018), waar ze het samen met collega-acteur Bradley Cooper brengt. Het lied werd bekroond met een Oscar, een Golden Globe en twee Grammy’s.

Nu wordt de zangeres voor dat nummer beschuldigd van plagiaat. De artiest die klacht indiende, is de relatief onbekende Steve Ronsen. Hij bracht in 2012 het soloalbum ‘Everything’ uit, met het lied ‘Almost’ als zesde en voorlaatste track.

Ronsens advocaat Mark Shirian verklaarde aan de New York Post dat de klacht er komt na een analyse van een “vermaarde en gerespecteerde” musicoloog. Die zou duidelijke gelijkenissen hebben gevonden op het vlak van tempo, melodie, ritme en harmonie. Ook de akkoordencombinatie G-A-B zou dezelfde zijn in beide nummers.

Orin Snyder, advocaat van Lady Gaga, liet optekenen dat hij de beschuldigingen volledig uit de lucht gegrepen vindt. Volgens hem lijken de liedjes niet op elkaar, én zou de G-A-B-combinatie al eeuwenlang in verscheidene liedjes gebruikt worden.

Sinds het nieuws over de klacht vrijdagnamiddag bekend raakte, is het nummer van Steve Ronsen van 300 views naar 56.000 views gegaan op SoundCloud.

Beluister hieronder de twee nummers: