(Column) 1969, 50 jaar geleden

Print
Hasselt - Karin De Greeve schrijft een column over het dagelijkse leven in Hasselt.

De jongste weken is het jaar 1969 niet weg te denken uit de media. We beginnen het verhaal van dat jaar met de invoering van de postcodes in ons land. Voor de provincie Limburg worden dat de codes gaande van 3500 tot 3999. Op 9 februari maakt de Boeing 747, beter gekend als de Jumbojet, zijn eerste testvlucht. Een kleine maand later, op 2 maart, is het de beurt aan de Concorde, een Brits-Frans supersonisch passagiersvliegtuig, voor een eerste vlucht. Op 21 juli, toevallig onze nationale feestdag, zet de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Eén dag eerder behaalt onze wielertrots Eddy Merckx zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk. Brussel kleurt er nog altijd geel van.
Maar ook dichter bij huis, op het vliegveld Kiewit is het feest. Hoewel velen er niet meer in geloven zetten een aantal koppigaards door. Er zal opnieuw gevlogen worden boven de “Groote Heide”. Op 22 september 1966 vertrekt een brief naar Minister van Verkeer Fred Bertrand. Twee jaar later is het plan getekend. De gemeente Zonhoven, tot vandaag nog altijd eigenaar van de terreinen, gaat onmiddellijk akkoord. In Hasselt volgt een gunstig besluit op het schepencollege van 26 januari 1968. En nog één jaar later is de vzw Aero Kiewit een feit. De statuten verschijnen in het Belgisch Staatsblad van 27 februari 1969. Op vrijdag 3 oktober 1969 volgt dan de plechtige heropening van het vliegveld door Minister van Verkeer Fred Bertrand.
De vzw Aero Kiewit bestaat nu dus 50 jaar en heeft van koning Filip het predicaat “koninklijk” gekregen. En dat zal zeker gevierd worden tijdens de komende opendeurdagen van 24 en 25 augustus. Bij die gelegenheid brengt de Koninklijke Harmonie van Hasselt de Kiewitmars, gecomponeerd door Modest Claes, de vader van Minister van Staat Willy Claes. De mars werd destijds geregeld uitgevoerd door de muzikanten van ons 11de Linieregiment. Dit jaar dus opnieuw te horen op vliegveld Kiewit.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio