Aangeboden door BinckBank

© Frank Peeraer

De beleggingstips van ex-voetballer Frank Peeraer

Ex-profvoetballer Frank Peeraer begon na zijn sportcarrière een tweede loopbaan als vermogensplanner. Hij heeft een paar gouden tips voor wie zijn spaargeld wil laten renderen.

Mediahuis Brand Studio

Frank Peeraer (°1963) begon te voetballen bij de jeugd van Brasschaat, waar hij werd weggeplukt door Beveren. Bij die club speelde hij eerst bij de UEFA’s en dan in de eerste ploeg. Hij werd twee jaar uitgeleend aan Beerschot maar keerde in 1986 terug bij Beveren, waar hij zijn beste seizoen zou spelen. Vandaag is hij, behalve een tevreden klant bij BinckBank, ook zelf actief in de financiële sector als vermogensbeheerder.

Geen zin om cafébaas te worden

Opmerkelijk: Frank combineerde zijn profcarrière met studies Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) aan de Antwerpse universiteit. Dat lag indertijd niet voor de hand, maar hij deed het omdat hij besefte dat een sportloopbaan eindig is.

“Wanneer je pas begint als profvoetballer, denk je daar niet nog aan”, vertelt Frank. “Je bent 18 jaar en je verdient een pak meer geld dan iemand die gewoon gaat werken. Maar om je heen zie je ook wel hoe het kan mislopen: spelers die uit de ploeg vallen, geblesseerd geraken, geen nieuwe ploeg vinden, en dan echt in een sukkelstraatje geraken. Op dat moment waren de lonen in het Belgisch voetbal veel lager: daar kon je na je carrière zeker niet van leven. En zo besef je dat je na je voetbalcarrière nog iets zal moeten doen. Ik zag het niet zitten om zoals zovele ex-voetballers een café te beginnen, en ben daarom TEW gaan studeren.”

Voetballen of beleggen?

Het lijkt een vreemde carrièremove, maar niet voor Peeraer. “Ik was als kind al geboeid door de financiële wereld. Toen ze mij op school vroegen wat ik wou worden, gaf ik twee antwoorden: profvoetballer of beleggingsadviseur. Als jeugdspeler verdiende ik al veel vroeger geld dan mijn leeftijdsgenoten, en ik moest dus al heel jong nadenken wat ik met dat geld wou doen. Het was ook de tijd van de wet Cooreman-De Clercq die stimuleerde om te beleggen in aandelen. Van daar komt mijn passie om met aandelen bezig te zijn. Om een of andere reden was ik toen gefascineerd door het aandeel Delhaize”, lacht Frank.

De tweede carrière

Na zijn voetbalcarrière deed Frank Peeraer eerst ervaring op bij onder meer Crédit Lyonnais en Bank Corluy. “Na verloop van tijd wou ik voor mezelf gaan werken, en in 2001 heb ik samen met een partner Fortuna Financial Group opgericht. Wij begeleiden mensen met het beleggen van hun vermogen. Maar ik ben ook klant bij BinckBank, omdat je daar heel snel kan handelen.”

Spreid je risico

Welke tips heeft Frank Peeraer voor beleggers? “Nu de rente op nul staat, moet je haast wel kiezen voor aandelen om enig rendement te halen. Mijn gouden tip: leg niet al je eieren in één mandje. Het grote gevaar is dat je je gaat focussen op één aandeel. Dat kan slecht aflopen, denk maar aan Lernout & Hauspie of onlangs nog Nyrstar. Investeer nooit meer dan een paar procent van je vermogen in dergelijke risicovolle aandelen. Datzelfde geldt trouwens ook voor beleggingen zoals bitcoin. Veel mensen denken daarmee snel rijk te worden, en stoppen er een veel te groot deel van hun spaarcenten in. Ze riskeren alles kwijt te spelen.”

Liever een vastgoedfonds

“Wie wil beleggen in vastgoed, zou ik afraden om huizen of appartementen te kopen. Als ik zie hoeveel moeite mijn klanten hebben met verhuren, dan denk ik dat je beter een vastgoedfonds koopt. Zo’n fonds investeert in vastgoed op diverse locaties, zodat het risico gespreid wordt. Het beheer en de verhuur wordt gedaan door professionals. Je hebt dan zelf geen kopzorgen.”

 

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.