Zuhal Demir (N-VA) over Vlaamse formatie: “Als Vlaams Belang uit de boot valt, is het daar zelf verantwoordelijk voor”

Print

Dat de witte rook in de Vlaamse formatie lang op zich laat wachten heeft vooral te maken met interne verdeeldheid bij CD&V, SP.A en Open VLD. Dat zei N-VA-kopstuk Zuhal Demir dinsdag op TV Limburg. “De inhoud van het regeerakkoord primeert, maar daarnaast ook de vraag met welke coalitiepartners je dat uitvoert. Dan is de kwaliteit van de onderhandelaars zeer belangrijk”, klonk het.

Vorige week gonsde het nog van de geruchten dat N-VA-voorzitter Bart De Wever snel zou communiceren met welke partijen hij in Vlaanderen in zee wil. De formateur sprak eind vorige week nog eens met onderhandelaars van SP.A, CD&V, Open VLD en Vlaams Belang, maar sindsdien blijft het opvallend stil.

Volgens N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is dat te wijten aan vertwijfeling en verdeeldheid bij een aantal mogelijke coalitiepartners. “Bij CD&V heb je bijvoorbeeld Pieter De Crem die heel duidelijk naar rechts wil gaan, maar Wouter Beke zegt niet hetzelfde. Bij SP.A wil Bruno Tobback geen regering met N-VA, terwijl John Crombez er wel voor openstaat, en bij Open VLD is het mij zelfs niet duidelijk wat er aan de hand is”, zei ze dinsdag op TV Limburg. “Dat maakt het moeilijk”, aldus Demir.

Al kan N-VA wél kiezen, benadrukte ze. “Er zijn al heel wat gesprekken geweest, er wordt hard gewerkt achter de schermen en de komende dagen zullen nu moeten uitwijzen met welke partijen we officieel de gesprekken aanvatten. Ik hoop dat er in de loop van de komende dagen witte rook zal zijn.”

“Als Vlaams Belang uit de boot valt, dan is het daar zelf verantwoordelijk voor”

De Wever heeft de afgelopen weken verschillende keren met de onderhandelaars van het Vlaams Belang gesproken, maar die piste lijkt stilaan onmogelijk. N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid in het parlement, en de andere mogelijke partners blijven erbij dat ze niet met extreemrechts in een coalitie willen stappen. Volgens Demir heeft Vlaams Belang het volledig aan zichzelf te danken, mocht het uit de boot vallen. “Er zijn intensieve en ik denk ook constructieve gesprekken geweest, maar een verkiezingsoverwinning is geen witwasoperatie. Het feit dat het Vlaams Belang figuren als Dries Van Langenhove en Filip Dewinter tegen de borst houdt maakt het heel moeilijk voor andere partijen om te zeggen dat ze met die partij in een coalitie willen treden.”

Ook de campagnes van de laatste dagen op de socialemediakanalen van het Vlaams Belang kan Demir maar matig appreciëren. “Ik zie dat ze de voorbije dagen vooral bezig waren met N-VA te bedreigen, en minder om andere partijen ervan te overtuigen dat ze wel degelijk veranderd zijn. Als het Vlaams Belang uit de boot valt dan is het Vlaams Belang daar verantwoordelijk voor, en niemand anders.”

Boodschap voor Groen

Ook voor Groen had de voormalige staatssecretaris nog een boodschap. Vlaams fractieleider Björn Rzoska liet dinsdag weten dat ook zijn partij bereid is om te praten met De Wever, maar “twee maanden na de verkiezingen is dat wel heel laat”, vindt Demir. Rzoska zelf zei eerder op de dag al dat zijn partij nog niet door N-VA was gecontacteerd.