Belgische toeristen vluchten uit Kashmir

Print
Belgische toeristen vluchten uit Kashmir

Foto: AFP

Ze poseren met een glimlach, maar toch zijn de twee Belgische toeristen op de foto in een gevaarlijke situatie beland. De twee vrouwen zijn op reis in de Indiase grensregio Kashmir, net nu de Indiase overheid heeft gewaarschuwd voor aanslagen van Pakistaanse extremisten. Duizenden pelgrims en andere toeristen hebben – net zoals deze Belgen – de oproep gevolgd om de regio te ontvluchten.

Kashmir staat al decennia onder hoogspanning, omdat zowel Pakistan als India het gebied claimt. In februari laaide het conflict nog eens op na een Pakistaanse aanslag op Indiase agenten. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. En nu heeft India dus redenen om te geloven dat er nieuwe acties nakende zijn. De regering stuurde 10.000 militairen extra naar het gebied.

LEES OOK. India gaat grondwettelijke autonomie van Kashmir intrekken

Bij ons raadt Buitenlandse Zaken reizen naar de regio af. En toch zijn er landgenoten die naar Kashmir trekken. “De consul-generaal ter plaatse heeft nog geen vraag om hulp gekregen van landgenoten”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken. “Enkel één ongeruste oproep van een Belg die mensen kent in de regio. We hebben contact opgenomen met hen en alles gaat goed.”