Natuurvereniging 't Bokje wil geen hondendrollen meer in natuurgebieden

Print

Foto: Dirk Ottenburgs

Wellen - De komende maand pakt de Wellense Natuurvereniging ’t Bokje, samen met Limburgs Landschap vzw, uit met een originele campagne rond poepzakjes in de natuur met een heuse kunstinstallatie. Op een confronterende manier wil ’t Bokje de bezoeker wijzen op het probleem van de hondendrollen in natuurgebieden.

Lekker wandelen met de hond en dan moet hij of zij even een pauze nemen om een drolletje te draaien. Je raapt dit netjes op met een poepzakje, maar dan moet je dit warme zakje nog dragen tot thuis of tot de volgende vuilnisbak. Jammer genoeg zijn er hondenbaasjes die dit niet doen. Met alle gevolgen vandien: we vinden regelmatig gevulde plastieken poepzakjes in de natuur. 

De bezoekers aan de Broekbeemd komen aan het plankenpad midden in een wereld terecht die hen letterlijk met de neus op de feiten duwt. Het is dan ook een voorstelling met een geurtje en een ‘Grote Boodschap’, tegelijk de titel van het nieuwe project van natuurvereniging 't Bokje. 

“We wilden dit aankaarten op een ludieke manier. Door de bezoekers van ons gebied te laten passeren onder een boog versierd met poepzakjes denk ik dat de aandacht zeker is getrokken”, vertelt Jan Nuijens, voorzitter van de plaatselijke natuurvereniging ’t Bokje. “De wandelaars passeren daarna langs een aantal bordjes met daarop drollen in alle maten en vormen en met spreuken die verwijzen naar de inhoud van dat bordje. Het zijn trouwens ‘nep-kakjes’, maar toch levensecht dankzij de inbreng van ons nieuw bestuurslid en kunstenares Steegmans Gerda. Zo krijgen de bezoekers letterlijk het probleem op hun bord gesmeten.”

Primeur

Limburgs Landschap pikt handig in op dit initiatief om hun nieuwste product te lanceren. De drollen-drager, de manier om op een comfortabele manier onze natuur netjes te houden. “Je kan het probleem op twee manieren benaderen”, zegt Dirk Ottenburghs van Limburgs Landschap. “Je kan de hondenbaasjes met de vinger wijzen en hen terechtwijzen. Maar die aanpak werkt niet, omdat je niet continu aanwezig kan zijn in al onze gebieden. Of je kan bekijken waarom die poepzakjes worden weggesmeten en dan naar een oplossing zoeken.”

En die oplossing is blijkbaar simpel. Op het moment dat het kakje in het zakje zit, biedt de drollen-drager een uitkomst. Je steekt het zakje met de drol in de daarvoor voorziene koker. Draai deze mooi dicht en steek de koker in de draagzak. Zo kan je gewoon verder wandelen zonder dat je het poepzakje constant in je hand moet houden. Discreet en comfortabel. Omdat de koker luchtdicht is, kan je zelfs een terrasje doen zonder een geurtje. Als je thuis komt, kan het poepzakje in de vuilbak en kan de koker na een goede verluchtings- of spoelbeurt klaargezet worden voor de volgende wandeling met je trouwe viervoeter.

Voorlopig heeft Limburgs Landschap een prototype ontwikkeld en wordt gepolst naar interesse voor het nieuwe product.
Heb je interesse? Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar info@limburgs-landschap.be. De drollen-drager kost 15 euro, inclusief koker en draagtas (exclusief verzendingskosten).


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio