woensdag 4 september 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In het huis en de tuin is een grote hoeveelheid lege en volle vaten aangetroffen met materiaal om synthetische drugs aan te maken. Phillip PERGENS

Drugslab ontdekt bij gezin met twee jonge kinderen

Bocholt

Een moeder en vader met twee jonge kinderen zitten in de cel voor het opzetten van een drugslab in hun huis op Kreyel in Bocholt. De politie deed de ontdekking na een oproep van intrafamiliaal geweld.

Bocholt. Het Belang van Limburg

De patrouilles ontdekten het labo tijdens een nachtelijke huiszoeking. Die kwam er nadat de politie na middernacht eerst een oproep had gekregen om tussen te komen bij een geval van huiselijk geweld in de Weerterweg in het Bocholtse Kreyel. Zij kregen in de smiezen dat er iets niet klopte en sloegen alarm. Vervolgens werd het huis en de tuin doorzocht. Daarbij troffen ze een aanzienlijke hoeveelheid lege en volle vaten en kleinere jerrycans aan en ander materiaal om synthetische drugs aan te maken.

Buren

Nog dezelfde nacht en ochtend vond er een sporenonderzoek plaats en werden de Nederlandse bewoners mee naar het bureau genomen. Tijdens de interventie die meerdere uren in beslag nam, werden heel wat omwonenden gewekt. De civiele bescherming kwam zaterdagmiddag ter plaatse om alles op te ruimen en de verbazing in de buurt was nog steeds groot. In het huis woont een gezin met twee jonge kinderen. “Het was een komen en gaan van politie en speurders. De deuren werden constant open en dicht gesmeten en je kon geen oog meer dicht doen. We horen dat er een drugslab was ondergebracht om pillen te fabriceren. Zoiets valt moeilijk te begrijpen. Drugs en kinderen, dat is een onvergeeflijke combinatie.”

 Phillip PERGENS

Plannen

Het gaat om een jonger koppel met twee jongetjes. De oudste zou amper een jaar of zes zijn. “Ze wonen hier ongeveer een jaar en het is absoluut geen spookadres zoals je zo vaak hoort wanneer er over drugs gesproken wordt. Veel contact hadden we niet, maar de kinderen speelden vaak buiten en ook hun mama zei altijd vriendelijk goedendag. Haar partner was wat afstandelijker en is zelfs een tijdje buiten beeld geweest. Maar recent leek alles toch weer goed te gaan. Nadat ze boven al verbouwd hadden, hebben ze enkele weken geleden de hele tuin omgewoeld en de beplanting uitgetrokken. Het leek alsof ze plannen hadden om alles opnieuw aan te leggen.”

PPN_gewone foto. Het Belang van Limburg

Geur

Van een drugslab had nooit iemand iets gemerkt. “Als je ziet hoeveel van die bidons nu worden weggehaald, is het niet te snappen hoe ze zoiets ongemerkt hebben aan- en weggebracht. Dat hebben ze dan toch heel discreet aangepakt. Ook de sterke geur die we nu wel ruiken, hebben we nooit eerder waargenomen”, zegt iemand. Een buur die elke dag de hond uitlaat en het huis passeert, had evenmin iets in de smiezen. “Ik vind het straf. Al hebben ze enkele weken geleden wel een enorm aantal gedumpte zakken drugsafval in het bos enkele honderden meters verder gevonden. Diezelfde soort zwarte zakken hebben de mensen van de civiele bescherming nu opgeruimd. Er is misschien wel een link.”

De relationele problemen die het koppel had, konden ze minder goed verbergen. “We hoorden vaak geschreeuw en huilende kinderen. Eerlijk? Toen we de politie met hun zaklampen zagen toekomen en die mannen in hun witte pakken het huis doorzochten vreesden we voor een gezinsdrama”, luidt het nog.

De zaak werd overgedragen aan de federale gerechtelijke politie. Zowel de man als vrouw verschenen zondag voor de onderzoeksrechter en die besliste om hen aan te houden. Ze zitten in de cel.

Nieuwe Video's