Kristoffelke voor afscheidnemend deken Herbots

Print

Opgrimbie

Maasmechelen - Deken Luc Herbots verlaat op 1 september Maasmechelen en wijdde voor de laatste keer de weggebruikers tijdens de Sint-Kristoffelbedevaart. Door het inrichtend comité werd hij geëerd met het Kristoffelke van verdienste.

De patroonheilige met de natte voeten moest zich vorige zondag een bedevaart in een druilende regen getroosten. De 64ste Sint-Kristoffelbedevaart in Opgrimbie, die voor het eerst plaatsvond op het heringericht kerkplein, moest het door het slechte weer stellen met heel wat minder fietsende bedevaarders. Ook bij de ruiters met paard of koets was de invloed van het weer merkbaar. Zelfs de koninklijke fanfare Sint-Kristoffel, die steeds trouw op post is voor muzikale begeleiding op de feestdag van haar patroonheilige, diende forfait te geven. Voor de auto’s, oldtimers, tractoren en vrachtwagens was de regen duidelijk geen bezwaar. Ook de Remunsje Reuzengilde, met een Sint-Kristoffelbeeld van 3 meter, was van de partij. Zij werden begeleid door Les Deux Frères et Valère, een viertal jachthoornblazers uit Wiemesmeer.
Voor deken Luc Herbots, die Maasmechelen gaat verlaten en naar Genk verhuist, was het de laatste keer dat hij de wijding van de weggebruikers en hun voertuigen voor zijn rekening nam. Hij werd door het inrichtend comité geëerd als een visionair met nieuwe inzichten die verandering bracht in de Kerk. Hij steunde ook van meet af aan de vernieuwde versie van de Kristoffelbedevaart, die na het overlijden van stichter Leon Wampers ter ziele leek te gaan, maar nu een springlevende traditie is gebleken.
Het wekte dan ook geen verwondering dat de eretitel van verdienstelijk persoon werd toegekend aan deken Luc Herbots. Hij mocht dan ook dit jaar het gegeerde Kristoffelke in ontvangst nemen. De deken was dankbaar voor de warme samenwerking die hij al die jaren in Opgrimbie mocht ervaren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio