COLUMN: De Boerebloos

Print
COLUMN: De Boerebloos

Foto: Francis Masure

Sint-Truiden - Francis Masure schrijft een column over het dagelijkse leven in Sint-Truiden.

De Bòddelkèèr is weer een hele zomer ‘aróet’ geweest, deze keer met een gesponsorde geluidsversterking zodat nu iedereen het plat sintrùins kon volgen. Doordat er zoveel vraag naar was, heeft ‘t Neigemènneke, de Sint-Truidense kring voor dialect en volkskunde, gisteren de herdruk van de’ Sintrùinse diksjónèèr’ uitgebracht. Op Facebook floreren de – veelal aangebrande, maar steeds in het plat sintrùins - grapjes van de n8w8 (nachtwacht). Veel toneelverenigingen hebben het ook begrepen en brengen op regelmatige basis een stuk in onze platte taal, de voorstellingen in het dialect in de Roxy zijn steeds als eerste uitverkocht,… Bij deze wil ik maar stellen dat ‘et sintrùins’ wel heel ‘leeftig’ is. En dan is er nog de Boerebloos, die zijn 50-jarig bestaan viert.
Deze bende onverlaten (in de meest positieve zin van het woord), is een fenomeen in Sint-Truiden. We kunnen ze bezwaarlijk muzikanten noemen, maar cabaretiers en entertainers zijn ze des te meer. Hun jaarlijkse revue ‘grùne en ziever’ dekt volledig de lading waar deze mannen voor staan: ongecompliceerde humor van de bovenste plank, en wat heel belangrijk is: in het plat sintrùins. Ik zeg wel mannen, maar er is ook één vrouw bij: ‘òòs Vicky’ zoals de mannen zeggen, officieel geen lid van de boere (zo worden de leden aangesproken), maar achter elke man staat een sterke vrouw, en Vicky komt daar zeker voor in aanmerking, want de mannen volgen haar als lammetjes als het erop aankomt. Zij staat in voor de PR van de band en stelt ook de zeer gegeerde jaarlijkse ‘réclambóek’ samen.
De Boerbloos is dus 50 jaar geleden ontstaan in café Den Engel bij Johnny de Boat, die erkend wordt als oprichter van de vereniging. Na een nachtje stevig doorzakken, werden al eens de eeuwenoude instrumenten die in het café als decoratie ophingen ter hand genomen en kattegejanksgewijs werd al eens een serenade in de vroege uurtjes gebracht. De alzo rond het monument ‘màrsjeirende zoate’ harmonie kon al vlug rekenen op de aanwezigheid van de ‘polisse’ als zeer ongewenste toeschouwers. Johhny de Boat placht dan te roepen dat ze ‘boerejùng’ waren, 'et voilà' de Boerebloos was geboren. Het leven kon in die tijd nog simpel zijn.
Dat er enkele zwaargewichten – letterlijk en figuurlijk - bij de Boerebloos zijn, is al meteen duidelijk bij de aanblik van boegbeeld Georges, samen met Vicky toch wel de drijvende krachten achter de Boerebloos. Er zijn ook nog twee stichtende leden bij de vereniging: Lucien ‘S Heeren, beter gekend als ‘El’. – de L van legendarisch-, en de al even legendarische Luc De Peuter, beter gekend als Peut.
Na vele woelige watertjes te hebben doorzwommen, staan de mannen er nog steeds, en hoe… dat zal iedereen kunnen meemaken op zondag 11 augustus op de Grote Markt tijdens hun 50-jarige viering. Op de foto zie je de Boerebloos aan het monument waar het allemaal begon. Treffend voor een monument van een vereniging. Proficiat Boerebloos.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio