© GOYVAERTS/GMAX Agency

Evenepoel kaapt zege weg voor gele trui Bernal in Aalst: “Misschien verhuizen of andere trainingen om ooit gele trui te pakken”

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) heeft maandagavond het druk bijgewoonde 84e na-Tourcriterium van Aalst gewonnen. De 19-jarige Belg was daags na de slotrit op de Champs-Elysées in een sprint met drie sneller dan gele truidager Egan Bernal en Laurens De Plus. Belgisch kampioen Tim Merlier flitste zich naar de vierde plaats voor Thomas De Gendt.

De wedstrijd zat een hele tijd op slot toen op 15 ronden van het einde Frederik Backaert met zijn teamgenoot Xandro Meurisse ging versnellen. De groep met Bernal liet evenwel niet begaan. Het sein dan voor Tim Merlier, Thomas De Gendt en Jasper De Buyst om even voor de grote groep te gaan uitrijden. Achter hen scheurde het peloton in twee stukken. Aimé De Gendt reed in zijn eentje nog naar de drie leiders maar wat verderop smolt alles weer samen, mede door het beukwerk van Iljo Keisse met Remco Evenepoel als schaduw.

Laurens De Plus en Egan Bernal flitsten weg uit het pak met de topfavorieten. Enkel Remco Evenepoel was bij machte om de kloof naar voor nog te overbruggen. Het waren ook die drie renners die mochten sprinten voor de zege. Daarin toonde Evenepoel zich de sterkste

© Photo News

Evenepoel heeft veel respect voor Bernal. “Ik ben onder de indruk want het is zeker niet evident om op zijn leeftijd de Tour te winnen”, vertelde Evenpoel aan Sporza. “En hij had dan ook nog eens extra druk met een ploegmaat als Geraint Thomas. Daar doe ik mijn hoed voor af.”

Hoopt de 19-jarige Evenepoel om ook op zijn 22e de Tour de France te winnen? “Dat is een mooie uitdaging, maar ik denk dat het heel moeilijk wordt om dat te evenaren. Zeg nooit nooit, maar Bernal is een andere jongen. Hij komt uit andere oorden. Hij leeft op hoogte en heeft bergen om te trainen. Maar we gaan hard werken om ooit te proberen om die gele trui te pakken. Ik ben nu met de ploeg en mijn familie aan het bekijken wat nu het beste voor mij zal zijn om te trainen. Het onderwerp verhuizen komt dan aan bod, maar ook andere trainingen. Er is nog niets definitief beslist. Je moet daar mee bezig zijn, anders ben je geen prof.”

Van het natourcriterium in Aalst heeft Evenepoel maandag alvast genoten. “Dit was een ongelooflijke ervaring. Wat een massa volk. Ik kon tijdens de koers ook wat woordjes wisselen met Bernal. Ik hoop die man nog veel tegen te komen in de koersen. We zijn alle twee jong en weten hoe moeilijk het is om te winnen”, gaf Remco Evenepoel nog mee na de finish. Of de gele trui dan niet het natourcriterium moet winnen? “Nee, het is koers en dan gaan we tot het uiterste”, antwoordde Evenepoel met de glimlach.

Egan Bernal: “Een beetje hoofdpijn van de pintjes”

Egan Bernal zelf had nog een beetje last van het feestje dat zijn ploeg Ineos zondagavond en -nacht bouwde in Parijs. “Ik heb redelijk veel hoofdpijn. Daar zal de opname van het bier gisteren wel voor iets tussen zitten. En ja ze gingen vlot binnen de pintjes”, lachte Egan Bernal maandag voor de start.

Eigenlijk kan de Colombiaan nog steeds niet geloven dat hij de 106e Tour de France heeft gewonnen. “Het lijkt misschien allemaal wat vreemd, maar het is echt waar nog niet helemaal doorgedrongen dat ik de eerste Colombiaan ben die de Tour wint”, vervolgde Bernal. “Het zal thuis moeten bezinken. In alle rust zal ik dan wellicht beseffen wat ik heb verwezenlijkt.”

Na Aalst zal Bernal ook in Roeselare (dinsdag) aan de start komen in ons land. “België is een echt wielerland. De Tourstart was hier in jullie land. Dus eigenlijk is de cirkel nu rond”, lachte hij. “Kijk eens hoeveel volk hier staat. Iedereen wil wel op de foto met mij of vraagt een handtekening. Spijtig genoeg kan ik niet op alle vragen ingaan.”

Meer over Remco Evenepoel