© AFP

Zeker twintig doden bij aanslag in Kaboel na aftrap verkiezingen Afghanistan

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel vielen bij een aanval op de kantoren van een running mate van de Afghaanse president Ashraf Ghani zondagnamiddag minstens 20 doden. De aanval op Amrullah Saleh duurde zes uur. Alle aanvallers werden volgens de ordediensten gedood, maar de aanslag werd nog niet opgeëist.

Er was eerst een hevige explosie, veroorzaakt door een bomauto, gevolgd door een aanval door drie gewapende mannen. Onder de doden zijn vier politieagenten, meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Er vielen ook 50 gewonden, onder wie zeven agenten. Net zondag is de campagne voor de presidentsverkiezingen van september afgetrapt.

De kantoren van Afghanistan Green Trend (AGT), een politieke beweging opgestart door Amrullah Saleh, werden geviseerd. Saleh is de running mate van zittend president Ashraf Ghani, die kandidaat is om zichzelf op te volgen. Saleh was ter plaatse op het moment van de aanval, en werd geëvacueerd door zijn veiligheidsmensen en leden van de speciale eenheden. In totaal werden 150 mensen geëvacueerd uit de gebouwen. Op foto’s was Saleh te zien met lichte bloedsporen op zijn bovenarm.

Het gaat om de vijfde aanval in Kaboel in juli en de vijftiende sinds het begin van het jaar in de stad. Daarbij kwamen minstens 80 mensen om en raakten 550 anderen gewond. De presidentsverkiezingen staan gepland voor 28 september.