Drie doden en tientallen gewonden bij schietpartij op festival in Californië

Op het Gilroy Garlic Festival in de stad Gilroy ten zuiden van San Francisco zijn vier doden, onder wie de dader, en zo’n zestig gewonden gevallen bij een schietpartij. Ook een kindje van amper zes jaar oud is omgekomen.

Het festival - dat vooral rond lekker eten draait - is een jaarlijkse traditie in Gilroy en lokt ook heel wat jonge gezinnen. Ook de zesjarige Steven Romero was zondag aanwezig met zijn mama en oma toen een schutter over het terrein liep. De jongen werd neergeschoten en kwam om. Z’n oma vertelde aan een lokaal nieuwsstation dat ze niet kon vatten wat er gebeurd is. “Hij was zo’n lief kind, dit is totaal oneerlijk”, vertelde de vrouw.

© AP

Op een persconferentie meldde de politie dat er vier dodelijke slachtoffers - een van de daders inbegrepen - zijn gevallen en dat nog eens vijftien mensen gewond raakten door de schoten. Er zouden nog meer mensen gewond geraakt zijn - zo’n 60 in totaal - maar niet alle slachtoffers zouden gevallen zijn door geweerschoten.

Het incident vond zondag iets na 17.41 uur lokale tijd plaats. Volgens politiechef Scot Smithee waren er twee daders. Eén schutter is neergeschoten door een agent en is omgekomen. De tweede verdachte is nog niet opgepakt. Het is ook niet duidelijk of die persoon ook geschoten heeft of enkel een ondersteunende rol gespeeld heeft, klonk het op de persconferentie. De daders zouden een gat gemaakt hebben in een hek om zo het terrein te kunnen betreden.

Een getuige vertelde aan NBC Bay Area dat ze een blanke dertiger met een geweer zag schieten dat drie of vier schoten per seconde kan afvuren. “Het was gewoon snel vuren”, aldus Julissa Contreras. “Ik kon hem in alle richtingen zien schieten. Hij mikte niet op iemand specifiek. Het was gewoon links naar rechts, rechts naar links. Hij was zeker voorbereid op wat hij deed.”

Een andere ooggetuige verklaarde aan NBC dat een kogel langs zijn hoofd scheerde en hij veel mensen zag weglopen.

Het Gilroy Garlic Festival is een van de grootste foodfestivals in de Verenigde Staten. Het vindt jaarlijks plaats in het Christmas Hill Park in Gilroy.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.