Drie keer meer agenten in strijd tegen corruptie

Print
Drie keer meer agenten in strijd tegen corruptie

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De anticorruptiespeurders van de federale politie krijgen versterking. Eric Snoeck, de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie, wil het aantal speurders opdrijven van 22 naar 66. Dat schrijft De Standaard maandag.

Drie keer meer agenten in strijd tegen corruptie
Eric Snoeck,de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie. Foto: BART DEWAELE

De Centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie (CDBC) is al jaren een van de ondergeschoven kindjes van de federale politie. Uit een toezichts­verslag van het federale parket over de dienst bleek dit voorjaar dat het CDBC tekortschiet in zijn opdracht. Magistraten rekenen op het CDBC om de zware corruptiedossiers uit te spitten, maar sinds 2015 ­onderzoekt het CDBC amper nog private corruptie.

Snoeck wil dat veranderen. “Corruptie en zware financiële criminaliteit moeten opnieuw tot de corebusiness van de federale gerechtelijke politie horen”, zegt hij. Hij wil het kader van 66 mensen bij de CDBC zoveel als mogelijk ­opnieuw invullen. Nu werken er amper 22 mensen. De plaatsen zijn intussen open­gesteld.

FAST-team

Ook andere centrale diensten van de federale gerechtelijke politie kunnen rekenen op een doorstart: de CDGEFID, bevoegd voor de zware financieel-economische criminaliteit, de ­Federal Computer Crime Unit, het FAST-team dat voortvluchtige veroordeelden opspoort, en de afdeling die ­onderzoek voert naar misdrijven binnen Defensie.