Hoogdag in Mazenhoven ter ere van Maria Tenhemelopneming met wijding van de ‘kroedwèsj’

Print

Foto: Danielle Lauwers

Leut

Maasmechelen - In Mazenhoven vindt traditiegetrouw elk jaar de herdenking en de viering van Maria Tenhemelopneming plaats aan de kapel van Onze Lieve Vrouw van Overwinning. De hoogdag met wijding van de 'koedewèsj' gaat door op donderdag 15 augustus om 15 uur.

Het is algemeen bekend dat 15 augustus een speciale hoogdag is waarbij de geloofgemeenschap samenkomt voor de eucharistieviering in openlucht, opgeluisterd met de mooiste marialiederen door het parochiaal zangkoor van Leut.

Bij dit feest is er een grote tent voorzien voor ingeval de weergoden minder gunstig gezind zijn. Ook nieuw vanaf dit jaar waren er sanitaire voorzieningen, dus geen probleem voor de aanwezigen die wat langer willen nagenieten in het gezelligste gehuchtje van Maasmechelen.

Na de Mis is er 'kroedwèsjwijding' van veldkruiden langs de Maas. Het is een heel oud gebruik om op 15 augustus veldkruiden te zegenen ter bescherming tegen onder andere ziekten, onweer, boze geesten… zoals voorgedragen wordt in het plat luiters 'kroedwèsjgebed'. Het actiecomité Red Mazenhoven zal ook op deze dag een inspanning doen tegen de bouwplannen van 12 woningen in de buurt.

Iedereen is op deze dag van harte welkom in de kapel van Mazenhoven voor een stilte- of bezinningsmoment, een kaarsje aan te steken of gewoon om de bloemenpracht te bewonderen. KVLV Leut zorgt bij dit ontmoetingsmoment voor iets fris, koffie en een lekker stukje taart. Het kapelcomité dankt iedereen alvast voor hun aanwezigheid en dat allen tevreden naar huis mogen keren met een gezegende 'kroedwèsj' in de hoop op voorspoed en bescherming.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio