Gepensioneerde mountainbikester Christina Kollmann-Forstner krijgt vier jaar schorsing wegens doping

Print
Gepensioneerde mountainbikester Christina Kollmann-Forstner krijgt vier jaar schorsing wegens doping

De praktijk van dopingarts Mark Schmidt, wie mountainbikester Christina Kollmann-Forstner ook hielp. Foto: BELGAIMAGE

De Oostenrijkse antidopingcommissie heeft mountainbikester Christina Kollmann-Forstner een schorsing van vier jaar opgelegd wegens haar aandeel in de dopingaffaire ‘Operatie Aderlass’, zo maakte de instantie vrijdag bekend.

De 31-jarige mountainbikester kondigde haar pensioen al in april aan, twee maanden nadat de dopingaffaire was losgebarsten met een politie-inval op het WK noordse ski. De Internationale Wielerunie UCI zette haar eind mei al voorlopig aan de kant.

De Oostenrijkse antidopingcommissie schorst haar nu vier jaar wegens het gebruik van bloeddoping tussen eind 2016 en eind vorig jaar. Daarnaast maakte ze zich ook schuldig aan het gebruik van groeihormonen. Al haar uitslagen tijdens deze periode werden geschrapt. Vorig jaar werd ze nog tweede op het WK marathon, in 2017 werd ze Europees kampioene. Die overwinning is ze definitief kwijtgeraakt.

In Operatie Aderlass is de Duitse dokter Mark Schmidt de spilfiguur. Die werd eind februari opgepakt in zijn kabinet in het Duitse Erfurt. Hij zou een bloeddopingnetwerk hebben opgezet waarbij 21 atleten uit acht landen en vijf sporten betrokken zijn. Eerder deze week kregen ook de skiërs Dominik Baldauf en Max Hauke al schorsingen van vier jaar.