WK ZWEMMEN. Dressel verbreekt wereldrecord Phelps, Pieter Timmers stelt opnieuw teleur

Print
WK ZWEMMEN. Dressel verbreekt wereldrecord Phelps, Pieter Timmers stelt opnieuw teleur

Foto: AFP

Pieter Timmers heeft zich vrijdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales op de 50m vrije slag op het WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju. De 31-jarige Limburger klokte de twintigste tijd, in 22.32, en kwam daarmee elf honderdsten te kort voor een swim-off voor kwalificatie. De Amerikaan Caeleb Dressel zwom de snelste tijd in de reeksen, 21.49,83 honderdsten sneller dan Timmers. Diezelfde Dressel zorgde vrijdag voor een spektakel op het WK door het wereldrecord van Michael Phelps op de 100m vlinder uit de boeken te zwemmen.

Voor Timmers is de uitschakeling op de 50m vrij een nieuwe teleurstelling. Woensdag sneuvelde hij ook al in de halve finales van de 100m vrij, het nummer waarop hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro drie jaar geleden zilver veroverde. Met de Belgische aflossingsploeg (4x100m) greep hij ook naast een ticket voor de finale.

Timmers bleef op de 50m vrij ook onder het olympisch minimum van 22.01. Hij verzekerde zich eerder wel al van een olympisch deelnamebewijs op de 100m vrij.

Amerikaan Dressel scherpt wereldrecord van Phelps op 100m vlinderslag aan

Caeleb Dressel heeft zich vrijdag op het WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju met een wereldrecord geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag.

De 22-jarige Amerikaan tekende in de halve finales voor de snelste chrono in 49.50. Dressel doet zo beter dan zijn landgenoot Michael Phelps, die het vorige wereldrecord op zijn naam had staan. Hij zwom in 2009 in Rome naar 49.82.

WK ZWEMMEN. Dressel verbreekt wereldrecord Phelps, Pieter Timmers stelt opnieuw teleur
Caelab Dressel gaat de geschiedenisboeken in met zijn wereldrecord. Foto: AFP

De finale van de 100 meter vlinderslag volgt zaterdag.

Fanny Lecluyse eindigt in de finale van de 200m schoolslag op de 7de plaats

De Belgische Fanny Lecluyse is zevende geëindigd in de finale van de 200m schoolslag in het Zuid-Koreaanse Gwangju. De 27-jarige zwemster zwom met 2.25,23 ruim anderhalve tel trager dan het Belgische record (2.23,76) dat ze in de halve finale wegzette. De achterstand op de Russische winnares bedroeg ruim vijf tellen (2.20,17).

Efimova klopte haar concurrenten in Zuid-Korea met overmacht. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker was ruim tweeëneenhalve seconde trager dan de Russin. De Canadese Sydney Pickrem pakte brons op de 200m schoolslag in een tijd van 2.22,90.

Ook aflossingsploeg op 4x200m haalt finale niet

Na een eerdere teleurstelling op de 4x100m heeft ook de aflossingsploeg op de 4x200m zich niet kunnen plaatsen voor de finale. Louis Croenen, Thomas Thijs, Alexandre Marcourt en Sebastien de Meulemeester bleven steken op de dertiende tijd, 7:12.99. De top-8 zwemt de finale.

Italië zwom de beste tijd in de kwalificaties, in 7:04.97, 8.02 sneller dan de Belgen. Croenen en co kwamen uiteindelijk 4.54 te kort voor een stek in finale.

De aflossingsploeg mist als dertiende ook nipt een olympisch ticket. Dat was weggelegd voor de top-12 na de reeksen. Nummer twaalf Zwitserland was uiteindelijk 91 honderdsten sneller dan onze landgenoten. Het team heeft nog een kans om alsnog naar de Spelen te gaan. Op basis van de ranking met de snelste teams gaan op 31 mei 2020 nog vier tickets naar de landen met de scherpste chrono’s die zich nog niet wisten te kwalificeren.

Kimberly Buys plaatst zich voor halve finales... maar komt even later tekort voor plek bij laatste acht

Kimberly Buys plaatste zich vrijdagochtend (lokale tijd) voor de halve finales op de 50 meter vlinderslag. De dertigjarige Oost-Vlaamse zwom op het niet-olympisch nummer de veertiende tijd van alle deelneemsters, 26.23. Dat volstond voor een stek in de halve finales.

Buys was 0.84 trager dan de Zweedse Sarah Sjöström die de snelste tijd in de reeksen liet optekenen. Ze bleef ook ruim boven het Belgisch record van 25.70, dat ze twee jaar geleden zwom op het WK in Boedapest. Vorige week zondag strandde Buys op het WK al in de reeksen van de 100m vlinderslag.

WK ZWEMMEN. Dressel verbreekt wereldrecord Phelps, Pieter Timmers stelt opnieuw teleur
Kimberly Buys. Foto: BELGA

...maar komt even later tekort voor plek bij laatste acht

Buys moest genoegen nemen met een tijd van 26.51, en eindigde hiermee als zestiende en laatste in de halve finales. Onze 30-jarige landgenote heeft op de afstand het Belgische record (25.70) in handen.

De Zweedse topper Sarah Sjöström (24.79) zette in de halve finales (opnieuw) de snelste chrono op de tabellen. De finale volgt zaterdag.

Eerder vrijdag klokte Buys in de reeksen 26.23, dat was de veertiende tijd van alle deelneemsters. Vorige week zondag strandde Buys op het WK al in de reeksen van de 100m vlinderslag.

Amerikaanse Smith plaatst zich met wereldrecord voor finale 200m rugslag

Regan Smith heeft vrijdag op het WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju een wereldrecord neergezet in de halve finales van de 200 meter rugslag. De 17-jarige Amerikaanse zwom naar 2:03.35.

Het vorige wereldrecord stond op naam van de Amerikaanse Missy Franklin, die in 2012 in Londen 2:04.06 op de tabellen zette.

De finale volgt zaterdag.

Rus Anton Chupkov zwemt in wereldrecord naar nieuwe titel op 200m schoolslag

Anton Chupkov heeft op het WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju met een wereldrecord het goud veroverd op de 200 meter schoolslag.

Chupkov tikte aan in 2:06.12 en verlengde zo zijn titel. De 22-jarige Rus scherpte ook het wereldrecord (2:06.67) aan dat in handen was van de Japanner Ippei Watanabe (sinds januari 2017) en de Australiër Matthew Wilson (sinds donderdag).

Dat duo maakte ook het podium vol. Wilson (2:06.68) pakte het zilver, voor Watanabe (2:06.73).

Amerikaanse vrouwen verlengen hun wereldtitel in het waterpolo

De Amerikaanse vrouwen hebben zich vrijdag voor de derde keer op rij tot wereldkampioen in het waterpolo gekroond. In het Zuid-Koreaanse Gwangju versloegen ze in de finale Spanje met 11-6.

Voor Team USA, ook tweevoudig en regerend olympisch kampioen, is het de zesde wereldtitel, een record. De finale was een heruitgave van die van 2017. Toen wonnen de Amerikanen in Boedapest met 13-6 van Spanje.

In de strijd om het brons haalde Australië het met 10-9 van Hongarije.