© AP

Nieuwe problemen opgedoken bij herstelling Notre-Dame, ook hittegolf creëert gevaar

Philippe Villeneuve, de architect die de herstelling van de Notre-Dame leidt, wacht met een bang hart het einde van de hittegolf af. De extreme temperaturen brengen de beroemde kathedraal opnieuw in gevaar. Er is ook sprake van loodvervuiling.

In Parijs werd donderdag een temperatuur van 42,6 graden gemeten, ook al een record. De warme temperaturen vormen niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar ook voor de eeuwenoude Notre-Dame, die half april werd getroffen door een zware brand.

‘Ik maak me grote zorgen over de hittegolf’, klinkt het bij hoofdarchitect Philippe Villeneuve. Bij de bluswerken waren grote hoeveelheden water nodig, dat werd opgeslorpt door het metselwerk. ‘Door de extreme temperaturen bestaat de kans dat het metselwerk uitgedroogd raakt, en daardoor zijn samenhang en structurele kwaliteiten verliest, waardoor het gewelfde plafond in gevaar komt en zelfs kan instorten.’

Voorlopig lijkt alles nog stabiel, maar er is intussen wel een ander probleem opgedoken. De stabiliseringswerken moeten worden opgeschort, omdat de werkers risico lopen op loodbesmetting. Bij de brand zou zeker 300 ton lood gesmolten zijn.

Hoewel eerst werd gesteld dat de vrijgekomen loodpartikels geen gezondheidsrisico hoeven te vormen, geeft een rapport van arbeidsinspecteurs aan dat de beschermingsmaatregels op de site niet correct werden gevolgd.

Prefect Michel Cadot vraagt daarom de regionale directie bevoegd voor culturele zaken om de werkzaamheden op de site stop te zetten totdat er voldoende beschermende maatregelen genomen zijn en het personeel kan worden opgeleid, aldus de prefectuur. De opschorting zou volgens Cadot ‘verschillende dagen’ duren.

Onderzoekssite Mediapart berichtte eerder deze maand dat er hoge concentraties lood zijn vastgesteld in de bodem in de onmiddellijke omgeving van de kathedraal. De site beschuldigt de autoriteiten ervan het probleem onder de mat te vegen, maar de gezondheidsdiensten zeggen dat ze altijd transparant zijn geweest.

Vijf jaar

President Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen. Eerder deze maand werd een wetsvoorstel aangenomen dat voorziet in uitzonderingen voor de restauratie. De wet regelt verder de fondsenwerving voor de reconstructie, waarvan de teller nu al op 850 miljoen euro staat.

© AFP

Meer over Parijs