© Shutterstock

Zo maak je een echte Vietnamese ijskoffie

IJskoffie, café frappé of iced coffee. Heel wat landen hebben hun eigen variant op de welbekende verfrissende drank. In Vietnam hebben ze het over Ca phe sua da en voegen ze er gecondenseerde melk aan toe. Zo maak je eentje.

flb

In Vietnam zijn ze dol op koffie en het land is ook wereldwijd de tweede grootste exporteur ervan. Terwijl bij ons een zomerse ijskoffie vaak wordt gemaakt met een bolletje vanille-ijs, doen ze dat in Vietnam met als zoetmaker gecondenseerde melk. De Vietnamezen begonnen dat te gebruiken omdat verse melk er vroeger vaak moeilijk verkrijgbaar was.

Vietnamese ijskoffie wordt traditioneel gemaakt met een typische lokale koffiefilter die gemaakt is van staal, maar die heb je helemaal niet nodig om hier een dergelijke koffie te maken. In de plaats kun je een cafètiere gebruiken, ofwel een papieren filter waar je de koffie door laat lopen. Normaal worden gemalen Robusta-bonen gebruikt, maar met Arabica-bonen kun je het ook maken. Daarom is die vaak ook wat sterker dan een ijskoffie die wij kennen.

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan ook zijn eigen gecondenseerde melk maken. Neem een pan met een dikke bodem, giet er 500 milliliter melk in en voeg 180 gram suiker toe. Verwarm al roerend op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en laat de melk onafgedekt zonder te roeren ongeveer een uur heel zachtjes koken. Wie zich die moeite wil besparen, kan in de supermarkt gewoon gecondenseerde melk in blik kopen.

Neem een hoog en relatief breed glas en giet daarin 150 milliliter gecondenseerde melk, voeg een schep ijsblokken toe en giet er daarna de koffie bij, die mag nog warm zijn. Roeren en je hebt je ijskoffie!

Niet te missen