Dan toch géén match achter gesloten deuren voor Anderlecht: paars-wit krijgt gelijk van het BAS

Print
Dan toch géén match achter gesloten deuren voor Anderlecht: paars-wit krijgt gelijk van het BAS

Foto: Photo News

Het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) heeft een beslissing genomen over de match achter gesloten deuren die dreigde voor Anderlecht na de ongeregeldheden in de Clasico tegen Standard vorig seizoen, een match die zelfs werd stilgelegd. De effectieve straf - een match achter gesloten deuren - is in beroep omgezet naar een voorwaardelijke match achter gesloten deuren, en dat over een tijdsspanne van drie jaar. Dat is aanvaardbaar voor Anderlecht.

Een boete van in totaal 6.000 euro, waarvan 1.000 uit een voorwaardelijke straf, de 5-0-forfaitnederlaag, een verplichte sensibiliseringscampagne en op de koop toe ook nog een match achter gesloten deuren. De gevolgen van de definitief gestaakte Clasico van 12 april op het veld van Standard waren immens voor RSCA. Nochtans had huisadvocaat Luc Deleu uitvoerig uitgelegd aan de drie zetelende rechters van de Geschillencommissie Hoger Beroep dat de boosdoeners niet eens eigen supporters waren.

Paars-wit kon alle straffen slikken, maar niet de match achter gesloten deuren. Daardoor zouden de Brusselaars bij de start van het nieuwe seizoen ruim 1,2 miljoen euro in rook zien opgaan. RSC Anderlecht besliste dan ook in beroep te gaan en de zaak aanhangig te maken bij het BAS. Met succes.

Concreet: wedstrijd tegen KV Mechelen mét publiek

De eerste wedstrijd van Anderlecht dit seizoen (zondag tegen KV Oostende, aftrap om 14u30) werd sowieso afgewerkt mét publiek aangezien die wedstrijd te kort op de uitspraak volgde. Tot grote opluchting van paars-wit, want die wedstrijd is het officiële debuut van Vincent Kompany sinds zijn terugkeer én de inhuldiging van het Lotto Park als nieuwe naam van het Constant Vanden Stockstadion.

De eerste wedstrijd die in aanmerking kwam voor de straf, was de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen over drie weken op vrijdag 9 augustus. Maar ook die wedstrijd zal dus mét publiek gespeeld kunnen worden.

Waalse derby als precedent

RSC Anderlecht voelde zich gesterkt door een uitspraak van het BAS in 2017. De laatste Belgische wedstrijd die definitief gestaakt werd, was immers de Waalse derby tussen Charleroi en Standard op 4 december 2016. De clash in het Stade du Pays werd toen stilgelegd bij een 1-3-voorsprong voor Standard en nooit meer verder afgewerkt. Geen van beide clubs kreeg punten, omdat ze verantwoordelijk werden gehouden voor de incidenten. In eerste aanleg kreeg Standard ook twee matchen achter gesloten deuren opgelegd, maar die werden via het BAS geschrapt.

Dan toch géén match achter gesloten deuren voor Anderlecht: paars-wit krijgt gelijk van het BAS
Foto: BELGA