OPROEP. Portugal brandt: op zoek naar Limburgers in bedreigde regio

Print
OPROEP. Portugal brandt: op zoek naar Limburgers in bedreigde regio

Foto: AP

In Portugal woeden sinds zaterdag hevige bosbranden in de regio rond Castelo Branco, op tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon. De politie heeft een man van 55 opgepakt, die van brandstichting wordt verdacht.

OPROEP. Wij zijn op zoek naar Limburgers die wonen of op vakantie zijn in de door bosbranden bedreigde regio. Bent of kent u een Limburger in de regio rond Castelo Branco? Stuur dan een mail met naam, gemeente en contactgegevens (gsm-nummer) naar hier@reageren.be

De branden in de centrale regio in Portugal zijn zaterdagnamiddag ongeveer tegelijkertijd ontstaan, allemaal tussen half drie en half vier. Daarom wordt vermoed dat ze werden aangestoken. De politie vond explosieven, die gebruikt zouden zijn om de branden aan te steken.

Meer dan duizend brandweermannen doen er intussen alles aan om de branden te blussen. De krant Publico schrijft dat de branden in de buurt van de gemeenten Vila de Rei en Macao, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, stilaan onder controle zijn, maar dat verschillende dorpen nog gevaar lopen. De brandweer zet meer dan 300 voertuigen in op twee verschillende fronten, aldus de krant.

De vlammen woedden al sinds zaterdagnamiddag, en zijn moeilijk te doven door de temperaturen tot 40 graden, de droogte en de hevige winden. Afgelopen weekend raakten minstens acht mensen gewond door de vlammen, en werden verschillende huizen vernield. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa zei al zijn afspraken af om het gevecht tegen de branden van nabij te volgen.