Groot-Brittannië “zwaar teleurgesteld” na tankerincident met Iran

Print
Groot-Brittannië “zwaar teleurgesteld” na tankerincident met Iran

Foto: EPA-EFE

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif hebben telefonisch overleg gepleegd nadat Iran een Britse olietanker onderschept heeft in de straat van Hormoez. Hunt beklemtoonde de Britse ontgoocheling, terwijl Zarif wees op de wettelijke grond van de Iraanse acties. Op vrijgegeven beelden is te zien hoe de inbeslagname in zijn werk is gegaan. De Europese Unie riep Iran inmiddels op om het schip en de bemanning onmiddellijk vrij te geven.

Jeremy Hunt zei na het telefoongesprek op zaterdag via Twitter dat hij tijdens het gesprek zijn “diepe ontgoocheling” heeft uitgedrukt. Iran “zei dat het de situatie wilde de-escaleren, maar deed het tegenovergestelde”. “De Britse scheepvaart moet en zal beschermd worden.”

(lees verder onder de tweet)

Het Iraanse staatspersbureau Irna gooide het over een andere boeg. Mohammad Javad Zarif had het over juridische stappen tegen de inbeslaggenomen olietanker ‘Stena Impero’. “Het tegenhouden van de Britse tanker volgde op maritieme inbreuken en gebeurde op verzoek van de lokale havenautoriteiten”, luidde de boodschap. Het tegenhouden was legitiem en er moet nu een gerechtelijk onderzoek volgen, aldus Teheran. Zarif zei ook dat het voorval niet mag leiden tot spanningen tussen beide landen of een escalatie van de crisis in de Perzische golf.

Bemanning zit vast

De 23 bemanningsleden van de Stena Impero zijn in goede gezondheid, liet Erik Hannel, de CEO van de Zweedse rederij Stena Bulk, ook weten aan een Zweeds televisiestation. Achttien onder hen, onder wie de kapitein, hebben de Indiase nationaliteit. De anderen zijn afkomstig uit de Filipijnen, Letland en Rusland. Hannel ontkende dat het schip de Iraanse wateren was binnengedrongen en zei dat het schip in internationale wateren gebleven was.

Intussen heeft de Iraanse staatstelevisie beelden van de Iraanse Revolutionaire Garde vrijgegeven waarop duidelijk te zien is hoe de Stena Impero werd geënterd. De beelden zijn spectaculair: gemaskerde mannen met machinegeweren worden vanuit helikopters op de olietanker gedropt.

(lees verder onder de video)

Video: Reuters

Spanning

De relaties tussen Iran en Groot-Brittannië zijn gespannen nadat de Iraanse olietanker Grace 1 eerder deze maand aan de ketting werd gelegd in Gibraltar. Groot-Brittannië beschuldigde Iran er later van een Brits schip in de golf te hebben aangevallen. Het incident met de Stena Impero volgde enkele uren nadat de hoogste rechtbank van het Britse gebied besliste om de ‘Grace 1’ langer aan de ketting te houden. Ook de onder Liberiaanse vlag varende tanker “Mesdar” van het Britse bedrijf Norbulk Shipping werd richting Iran afgeleid. Maar dat schip werd intussen weer vrijgegeven.

In Londen kwam de Britse nationale veiligheidsraad (Cobra) zaterdagnamiddag voor de tweede keer bijeen. Na afloop verklaarde Hunt, opnieuw via Twitter, dat het schip in Omaanse wateren onderschept werd, tegen alle internationale rechtsregels in. Hunt wil geen escalatie en geeft maandag uitleg aan het Britse lagerhuis. Eerder op de dag had minister van Defensie Peggy Mordaunt bij nieuwszender Sky al verklaard dat het schip in de Omaanse wateren onderschept was.

De Europese Unie riep Iran inmiddels op om het schip en de bemanning onmiddellijk vrij te geven.

Groot-Brittannië “zwaar teleurgesteld” na tankerincident met Iran
Foto: EPA-EFE
Groot-Brittannië “zwaar teleurgesteld” na tankerincident met Iran
Foto: EPA-EFE
Groot-Brittannië “zwaar teleurgesteld” na tankerincident met Iran
Foto: AFP