Iran neemt Britse tanker in beslag, Britse regering dreigt met “ernstige gevolgen”

Print
Iran neemt Britse tanker in beslag, Britse regering dreigt met “ernstige gevolgen”

Archiefbeeld van de Britse olietanker. Foto: AP

De spanningen in de Straat van Hormuz lopen sinds vrijdagavond weer hoog op. Iran heeft een Britse tanker in beslag genomen, de Britse regering dreigt met “ernstige gevolgen”.

Vrijdag rond 13 uur Belgische tijd werd de Stena Impero door vier kleine bootjes en een helikopter van de Iraanse Revolutionaire Garde benaderd en richting Iran geleid. De tanker heeft 23 crewleden aan boord van diverse nationaliteiten. Gewonden lijken er bij de inbeslagname niet te zijn gevallen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt waarschuwde dat er “ernstige gevolgen zullen zijn als de situatie niet snel wordt opgelost”. Militaire acties worden niet overwogen. “We zoeken naar een diplomatieke manier om de situatie op te lossen”, aldus de minister.

Hunt verklaarde nog dat hij al met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo gesproken heeft over het incident.

Olieprijzen omhoog

De bekendmaking door de Iraanse Revolutionaire Garde dat ze die Britse olietanker heeft tegengehouden in de Straat van Hormuz, zorgde vrijdagavond voor snel oplopende olieprijzen. De onrust rondom de Perzische Golf en de door de Straat van Hormuz daarmee verbonden Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie.

De IRGC zegt dat het tegengehouden schip zich niet aan internationale voorschriften hield. De olietanker wordt overgebracht naar een haven in Iran, dat ten noorden van de Straat van Hormuz ligt.

Tweede tanker vrijgegeven

Daarna werd ook de Mesdar in beslag genomen door Iran. Maar die tanker werd een paar uur later weer vrijgegeven. “De communicatie is hersteld met het schip. De kapitein bevestigde dat bewapende bewakers hem hadden vrijgelaten en dat het schip verder mocht varen. Alle bemanningsleden zijn veilig en gezond”, meldt Norbulk Shipping in een verklaring.

Grace 1

De relaties tussen Iran en Groot-Brittannië zijn gespannen nadat de Iraanse olietanker Grace 1 eerder deze maand aan de ketting werd gelegd in Gibraltar. Groot-Brittannië beschuldigde Iran er later van een Brits schip in de golf te hebben aangevallen.