© BELGAIMAGE

thumbnail: null
thumbnail: null

Wout van Aert houdt geen breuken over aan zware val in Ronde van Frankrijk: “Het was een vreselijk zicht”

Geen zege voor Wout van Aert in de individuele tijdrit van de Tour de France. De Belgische kampioen tijdrijden ging op het einde van zijn proef tegen de klok stevig tegen de grond nadat hij bleef hangen achter een nadarhek in een bocht. Van Aert liep een diepe snijwonde op aan zijn bovenbeen - “een vreselijk zicht” volgens zijn ploeg Jumbo-Visma - en moest opgeven. De 24-jarige renner moest meteen geopereerd worden, maar komt er wel zonder breuken vanaf. Hij moet nu nog enkele dagen in het ziekenhuis in Frankrijk blijven.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Alaphilippe heerst in tijdrit, De Gendt knap derde

Na zijn tijdritzege in de Dauphiné en op het Belgisch kampioenschap was Wout van Aert vrijdag als dé topfavoriet van start gegaan in de individuele tijdrit van de Ronde van Frankrijk rond Pau. Zeker nadat wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis een dag eerder er de brui had aan gegeven.

Van Aert was - voor het eerst en laatst dit jaar in zijn nationale driekleur - sterk van start gegaan en zette bij de eerste drie tussenpunten ook de beste tussentijden neer. Al zou Thomas De Gendt die even later ook stuk voor stuk verbeteren. Van Aert bevond zich in het slot van de tijdrit toen hij een bocht naar rechts langs de binnenkant wou nemen. Hij raakte echter de nadarhekken en ging snoeihard tegen de grond.

“Spandoeken van het hek getrokken zodat hij zijn eigen wonde niet meer hoefde zien”

Mathieu Heijboer, head of performance van het Jumbo-Visma-team, was als één van de eersten bij Van Aert na zijn val. “Hij zag die wonde zelf ook. Het was een vreselijk gezicht. Ik heb meteen spandoeken van het hek getrokken om die wonde te bedekken, zodat hij er niet naar hoefde te kijken.” De 24-jarige Belg bleef lang op het asfalt liggen en werd uiteindelijk naar het ziekenhuis van Pau afgevoerd, met zijn ouders en vriendin in zijn kielzog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rond 19u30 volgde er meer duidelijkheid over het lot van Van Aert. “Wout heeft een diepe vleeswonde aan het rechterbovenbeen, waarbij ook een spier is aangetast”, vertelde Heijboer. “Hij is zojuist ook geopereerd. Dat heeft een klein uurtje geduurd. Alles is gehecht en de artsen zijn positief. Hij is net wakker. Wout moet nu enkele dagen in het ziekenhuis blijven, maar het is nog niet zeker hoe lang de revalidatie zal duren.”

Zo eindigt het schitterend debuut van Van Aert in de Tour toch in mineur. Al was zijn eerste Ronde van Frankrijk met winst in de ploegentijdrit, individuele ritwinst in Albi en enkele witte truien onderweg meer dan geslaagd.

Ook Schachmann mispakt zich aan dezelfde bocht

Van Aert zou overigens niet de enige geweest zijn die zich in die bocht vergaloppeerde. Volgens de Noorse televisie kwam de Duitse renner Maximilian Schachmann in dezelfde bocht ten val. Schachmann zou wel bij het uitkomen van de bocht gecrasht zijn, in tegenstelling tot Van Aert, die bij het insturen de nadar raakte. De Duitse wegkampioen had een grote wonde aan de rechterknie en had duidelijk pijn aan de arm. Hij kwam hoofdschuddend over de streep.

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Meer over Wout van Aert