Aangeboden door PiKANT!

© PiKANT!

© Lieve Smets

© Lieve Smets

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Pikante kunstwerken

Hedendaags kantkloster Lieve Smets: “Kant is kunst”

Eeuwenlang was kantklossen voor vrouwen een manier om iets bij te verdienen. Vandaag worden kantklosters gezien als kunstenaars.

Kant blijft ook vandaag erg actueel. Niet alleen in lingerie speelt de stof een belangrijke rol, maar ook in hedendaagse kunst vind je kant terug. Lieve Smets, docent in hedendaagse kant en kunstenares, neemt ons mee in haar passie voor kant.

Is kantklossen in jouw familie van generatie op generatie doorgegeven, net zoals het vroeger gebeurde?“Helemaal niet. Ik heb me na mijn studies in Monumentale Kunst ingeschreven in de kantopleiding aan de academie. Toen wist ik nog niet of ik het leuk zou vinden, maar bij de eerste les was het meteen raak. Ik klos al meer dan twintig jaar en het heeft mij niet meer losgelaten.”

“Het is ook niet mijn ambitie om dat aan mijn eigen kinderen door te geven, hoewel mijn twee zoontjes allebei weleens hebben geklost (lacht). Ik ben wel bang voor de toekomst van kant, maar als ik lesgeef, voel ik wel dat er zeker nog interesse is bij jongeren.”

Wat vind je zo fijn aan kantklossen?“Ik ben altijd al geboeid geweest door het vergankelijke. Omdat kant zo fragiel is en me altijd heeft doen denken aan het skelet van bladeren, blijft het me fascineren. Het is voor mij ook erg rustgevend. Sommige mensen doen aan yoga of tekenen kleurprenten voor volwassenen, ik klos erop los.”

Jij maakt hedendaagse kunstwerken uit kant, wat moeten we ons daarbij voorstellen?”De meeste mensen maken snel de link tussen kantklossen en bejaarden in een kantklosclub in Brugge, maar ik wil die gedachte graag doorbreken omdat er ook veel jonge mensen klossen. Wij werken in de les bijvoorbeeld niet met technische tekeningen of patronen. We gebruiken ze wel om technieken te oefenen, maar niet om hedendaags werk te maken. We klossen niet alleen om te klossen, maar ook om echt een verhaal te vertellen.”

Kant is voor jou kunst, waarom?“Voor mij staat kant op dezelfde lijn als schilderkunst en beeldhouwkunst. Een patroon volgen is voor mij geen kunst, dat kun je vergelijken met een tekening inkleuren. Als het werk een nieuwe vorm aanneemt en een persoonlijk verhaal vertelt, wordt het wel kunst.”

Draag je zelf graag kant?“Ik draag zelf eigenlijk geen kant in mijn lingerie of mijn kleren (lacht). Omdat ik de stof meer associeer met kunst en hem gebruik in mijn werken, heb ik het eigenlijk niet in mijn kleerkast hangen.”

Wat moet er veranderen zodat de kennis rond kantklossen intact blijft?“Ik denk dat kant meer ruimte moet krijgen in tentoonstellingen. En dat niet alleen op expo’s die helemaal gewijd zijn aan de stof. Die moeten er zeker zijn, maar kant moet overal eigenlijk evenveel ruimte krijgen naast andere hedendaagse kunstwerken.”

“Ik speel graag met schaduwen in mijn werk en dat verwondert mensen erg vaak. Ze herkennen de stof niet snel als kant, omdat we daar meteen de klassieke onderleggers van bij de bomma mee associëren, maar kant kan zo veel meer zijn.”

Kant is ver van afgeschreven. Dat is na een bezoek aan PiKANT! meer dan duidelijk, want daar kan je ook terecht voor hedendaagse kunstwerken uit kant. Ook tijdens het wereldkantcongres dat in 2018 georganiseerd werd door de vzw Brugge2018 kwam dat naar voren. “Het was een boost voor heel de kantwereld”, vertelt Greet Rome, de voorzitter van de vzw. Alle kantafdelingen en de 10 kantacademies van België hebben de koppen bij elkaar gestoken om innovatieve en moderne kant-werken voor te stellen. De vzw, die inmiddels is omgedoopt tot Living Lace, wil nog een stap verder zetten en werkt momenteel aan een nieuwe tentoonstelling die je in 2021 zal kunnen ontdekken. “We blijven inzetten op het ondersteunen van kantkunstenaars,” sluit Greet af.

Heb je zin om hedendaagse kant te ontdekken? De tentoonstelling PiKANT! loopt nog tot en met 30 september en is elke dag open van 11 tot 18 uur. Je kan je tickets online bestellen, zo ben je zeker dat je op het gewenste moment de tentoonstelling kan bezoeken.

Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.Ontdek meer over deze unieke tentoonstelling »