Interieur

Terrazzo, baksteen en hout: zo haal je seventies weer binnen

Print

Stereotype bloemenprints, houten panelen aan de muur, zitkuilen en de kleur oranje. Zo herinner jij je ongetwijfeld de interieurs uit de jaren zeventig. Nochtans heeft deze boeiende periode heel wat meer te bieden. Geen wonder dat dit tijdperk als één van de grootste inspiratiebronnen van het moment geldt. Dit zijn de ‘seventies’ in een hedendaags jasje.

Na de gekte van de ‘sixties’ stond de liefde voor de natuur terug op het voorplan. Hout was overal. Zelfs muren en plafonds werden massaal betimmerd met houten panelen. Ook rotan, bamboo en kurk waren razend populair. Ook nu zijn natuurlijke materialen niet uit het interieur weg te denken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POPSUGAR Home (@popsugarhome) on

Hou je van open ruimtes? In de jaren zeventig kenmerkte een open grondplan voor het eerst de residentiële architectuur, in combinatie met grote ramen en comfortabele zitkuilen die een blik wierpen op de tuin en de keuken. Hedendaagser kan niet. Al is de zitkuil wel niet langer een ding. Jammer?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by antiques & design consultancy (@dora_antiques_consultancy) on

Chillen in de ‘seventies’? Dat deed je in lage, sculpturale zetels. De zetels waren zo zacht als marshmallows, zodat je er heerlijk in door kon zakken, en stonden rechtstreeks op de grond, zonder pootjes. Ook rondingen waren geliefd. Net als nu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ligne Roset (@ligneroset) on

Bakstenen muren werden een tijd terug ijverig weggewerkt of overschilderd. Sinds enkele jaren mag je echter opnieuw volop pronken met een rustieke bakstenen muur en daar zitten de jaren zeventig zeker voor iets tussen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior Design & Home Decore (@interiors_by_tara) on

Terrazzo is beslist hét populairste exportproduct uit de ‘seventies’. De typische tegel met spikkels is de voorbije seizoenen echt alomtegenwoordig in het interieur. Hoewel terrazzo oorspronkelijk enkel als vloer gebruikt werd, is het nu een multifunctioneel materiaal dat in zowat alle ruimtes van het huis geïntegreerd wordt. Van vloer tot plafond.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BLANCO CANADA (@blancocanada) on

Als jouw woning ook tot de nok gevuld staat met planten, ben je stiekem toch wel een onvervalste fan van de ‘seventies’. Ook plantenhangers, kussens, tapijtjes … met macramé of allerhande franjes deden én doen het goed.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by "Kevser" (@kevs_macrame) on

Shopping? Stoel uit rotan - € 399 euro, Maisons du Monde, behangpapier mer terrazzoprint - 75 euro, Ferm Living, hanger uit macramé - 45,99 euro - Zara Home, kussen uit macramé - 27,99 - Maisons du Monde, krukje uit kurk - 395 euro - Vitra, fauteuil uit rotan - 119,90 euro - Ikea, okergele zetel - 2868 euro - Ligne Roset en blauwe zetel met kussens - 599 euro - Maisons du Monde

Niet te missen