Medestichter en topman Norwegian Air stapt op

Medestichter en topman Norwegian Air stapt op

Foto: REUTERS

Bjørn Kjos, de 72-jarige CEO en een van de oprichters van Norwegian Air, zet na zeventien jaar aan de leiding van de Noorse luchtvaartmaatschappij een stap opzij. Hij blijft aan als adviseur van de voorzitter. Financieel directeur Geir Karlsen wordt op interimbasis de nieuwe topman. Hij krijgt steun van voorzitter Niels Smedegaard, die een actievere rol zal gaan spelen in het management van Norwegian.

Norwegian Air is geen typische prijsvechter. Het bedrijf richt zich naast korte vluchten ook op goedkope langeafstandsvluchten, met name naar de Verenigde Staten. Die zijn erg populair, maar de marges op die vluchten zijn uiterst gering en de vlootkosten wegen op de balans.

Na jaren van groei focust Norwegian nu volop op behoud van winst. De meest verlieslatende routes werden geschrapt en een deel van de vloot werd verkocht. In de eerste jaarhelft is al de helft van de geplande kostenbesparing (2 miljard kroon) gerealiseerd. De winst voor taksen en belastingen lag hoger dan verwacht.

Maar het aan de grond moeten houden van 18 Boeing 737 MAX-toestellen weegt wel op de resultaten. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op een impact van 700 miljoen kroon. Norwegian hoopt in oktober weer vluchten te kunnen uitvoeren met de MAX.

Nieuwe Video's