Aangeboden door ŠKODA

© skoda

© skoda

thumbnail: null
thumbnail: null

Andy Schleck voorspelt de Tour: “Dit is mijn grote favoriet”

De Ronde van Frankrijk zou dit jaar weleens een verrassende winnaar kunnen opleveren. Niet Chris Froome of Tom Dumoulin in ieder geval, favorieten die verstek moesten geven. Maar wie maakt dan wel het meeste kans? Voormalig winnaar Andy Schleck geeft zijn ongezouten mening.

Andy Schleck speelde jarenlang een hoofdrol in de Tour, samen met zijn vijf jaar oudere broer Fränk. Toen hij in 2008 (en de twee daaropvolgende jaren) de witte ŠKODA-trui voor beste jongere mocht aantrekken, was al duidelijk dat Andy de kwaliteiten had om de Tour ooit te winnen. Uiteindelijk zou hij drie jaar op rij tweede eindigen (2009, 2010, 2011), maar achteraf werd hij toch als winnaar van de Tour in 2010 uitgeroepen na de schrapping van Alberto Contador. “Iedereen spreekt over mijn winst op de Galibier (Tour 2011) en in Luik-Bastenaken-Luik (2009). Maar het mooiste moment van mijn carrière vond ik om samen met mijn broer Fränk op het Tourpodium te staan in 2011”, vertelt Andy Schleck.

“Zeer open dit jaar”

Voor de eindwinst in de Tour van dit jaar ziet hij meerdere kandidaten. “Het is heel open dit jaar. Mijn grote favoriet is Jakob Fuglsang. In de eerste rit is hij wel al gevallen, maar gelukkig lijkt het niet te erg en recupereert hij goed. Daarnaast zie ik Egan Bernal, die in zeer goede vorm is. Geraint Thomas wil natuurlijk zijn overwinning van vorig jaar herhalen. Alejandro Valverde is dit jaar ook zeer sterk. We zullen rit per rit moeten afwachten wie de beste is.”

Volgens Schleck wordt de twintigste (en voorlaatste) rit naar Val Thorens zeer belangrijk. “Toch zal de Tour wellicht voordien al in zijn plooi vallen. De achttiende rit met de Galibier wordt bijzonder zwaar en wellicht beslissend voor deze Tour. De aaneenschakeling van drie zware hellingen wordt moeilijk.”

Precies negen jaar nadat Andy Schleck er won, keert de Tour terug naar de Tourmalet in de veertiende etappe. “Een van de moeilijkste cols in Frankrijk … Hier zou Egan Bernal kunnen winnen, een bijzondere renner zoals we al in lange tijd niet meer gezien hebben. Nairo Quintana zie ik niet als favoriet om de Tour te winnen, maar wel voor een etappe zoals die op de Tourmalet.”

Wie klopt Sagan?

Voor de groene trui schat Andy Schleck de kans dat Peter Sagan voor de zevende keer wint hoog in. “Hij is gekomen om te winnen. In de wedstrijden vóór de Tour bleek al dat hij 100 procent voorbereid is op de Tour. Ik denk dat hij zal slagen in zijn doel. Wie zal hem kunnen uitdagen? Michael Matthews kan links en rechts wel punten pakken en klimt goed genoeg om na een col nog punten te verzamelen. Hem zie ik als de gevaarlijkste tegenstander voor de groene trui.”

Ander leven

In 2014 nam Andy Schleck afscheid van het peloton, maar niet van de wielerwereld. Vandaag runt hij de wielershop Andy Schleck Cycles in Itzig (Luxemburg) en is hij ambassadeur van ŠKODA, waarmee hij onder meer de ŠKODA Tour de Luxembourg ontwikkelt. “Het heeft wat tijd gekost, maar nu heb ik een ander leven. De fiets blijft wel de liefde van mijn leven. Ik zal altijd trouw blijven aan de wielersport. De shop betekent niet alleen fietsen verkopen, je kunt er ook terecht voor financieringen, verzekeringen of een bike fit.”

Of hij ooit nog terugkeert in het peloton, bijvoorbeeld als ploegleider? “Ik denk het niet. Het idee speelt momenteel in ieder geval niet. Maar het leven is lang en perspectieven kunnen elke dag veranderen. Zeg dus nooit nooit, maar momenteel voel ik me zeer goed in wat ik doe.”

Ontdek de laatste wielernieuwtjes bij ŠKODA.