Twee van de drie ontsnapte gevangenen zijn vanochtend opgepakt in Rotterdam

Print
Twee van de drie ontsnapte gevangenen zijn vanochtend opgepakt in Rotterdam

Sven Buysschaert (37, m.) werd in 2007 veroordeeld voor roofmoord.

Twee van de drie gevangenen die uit de gevangenis in Ruiselede ontsnapten, zijn vanmorgen in Rotterdam terug opgepakt. Het gaat om Sven Buysschaert (37) die vrijdag samen met een collega kon ontsnappen.

LEES OOK. Bijna vrij, maar toch konden ze niet wachten: drie gedetineerden ontsnapt uit gevangenis

Uit cijfers bleek woensdag dat er in enkele dagen tijd maar liefst drie gevangenen in Ruislede de benen hadden genomen. In het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) genoten ze van een halfopen regime, en stonden ze dicht bij hun vrijlating. Toch gebruikten Buysschaert en een kompaan afgelopen vrijdag een brandblusapparaat om de gevangenisdeur te forceren. Een derde wist dinsdag dan te ontsnappen uit het douchecomplex.

Buysschaert en een medegedetineerde werden woensdagochtend dan aangetroffen tijdens een routine identiteitscontrole in Rotterdam, dat bevestigt het F.A.S.T.-team van de Federale politie aan onze redactie. Het Belgische gerecht zal de overlevering vragen.

De derde verdachte blijft op te sporen.

Buysschaert was twee jaar geleden nog te zien in Bargoens. Hij vertelde toen dat hij al zowat zijn hele volwassen leven doorbracht in de gevangenis na foute keuzes en druggebruik. Hij werd in 2007 door het assisenhof in Gent – samen met twee anderen – veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de dood op een zestigjarige man, die bij hem thuis werd geslagen en beroofd.

Open regime

De gevangenis van Ruiselede staat erom bekend dat het een open regime hanteert. Het is een halfopen gevangenis waar de gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Er verblijven een zestigtal gedetineerden, die op een zucht van hun vrijlating staan. Dit jaar alleen al zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld, terwijl er in 2017 geen enkele was.

“De gedetineerden die in Ruiselede verblijven, worden erop geselecteerd dat ze geen gevaar betekenen voor de samenleving”, benadrukt Kathleen Van De Vijver. “Zij verkeren in de eindfase van hun detentie met het oog op re-integratie. Velen van hen hebben ook al een uitgaansvergunning.”

Toch gaat nu onderzocht worden hoe het komt dat er in amper enkele dagen tijd drie gedetineerden konden ontsnappen. “De lokale directie zal met het personeel de interne procedures evalueren”, zegt Van De Vijver.

Ontsnappen is niet strafbaar, geweld gebruiken wel. De ontsnapte gevangene die geweld gebruikten of bedreigingen uitten, riskeren nu een bijkomende vervolging en gevangenisstraf.