© AFP

Londen zegt “volle steun” toe aan Britse ambassadeur in Washington die Trump “onbekwaam” noemde

De Britse regering van Theresa May heeft maandag haar “volle steun” toegezegd aan de Britse ambassadeur in Washington, Kim Darroch. Die ligt in de Verenigde Staten onder vuur na een reeks gelekte memo’s waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump “onbeholpen” en “onbekwaam” noemde.

De memo’s lekten uit via de Mail on Sunday en de reactie van de president liet niet lang op zich wachten. Zo verklaarde Trump dat zijn administratie geen contacten meer zal onderhouden met de Britse ambassadeur in de VS en liet hij verstaan dat de volgende Britse regering er goed aan doet de man te vervangen.

“Sir Kim Darroch beschikt nog steeds over de volle steun van de premier”, aldus een officiële woordvoerder van Londen. “We hebben duidelijk gemaakt aan de Verenigde Staten hoe betreurenswaardig dit lek is. De uitgelekte uittreksels weerspiegelen niet de nauwe banden (tussen beide landen) noch het respect dat we voor de relatie hebben”, luidde het.

“Tegelijkertijd hebben we het belang benadrukt van ambassadeurs die een eerlijke en onverbloemde beoordeling geven van de politieke situatie in het land waarin ze gestationeerd zijn”, vervolgde de woordvoerder. “Groot-Brittannië heeft een speciale en duurzame relatie met de Verenigde Staten, gestoeld op onze lange geschiedenis en onze toewijding aan de gedeelde waarden en dat blijft ook het geval”, klonk het tot slot.

Meer over Verenigde Staten