© ANP

Familie Smit past voor civiele rechtszaak tegen Johnsons in VS

De familie van de Peerse Ivana Smit laat de civiele rechtszaak tegen Alex en Luna Johnson zitten. Het lukt de familie niet om een Amerikaanse advocaat te vinden die op basis no cure no pay-basis werkt. Dat betekent dat de advocaat slechts betaald wordt als hij de dienst tot een goed einde heeft gebracht.

Ivana Smit overleed in december 2017 in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze viel van het balkon van de Johnsons op de twintigste verdieping. Uit de autopsie bleek dat de tiener veel drugs had in haar bloed. Volgens familie Smit is het Amerikaanse stel waarmee Ivana de nacht doorbracht verantwoordelijk voor haar dood. Alex en Luna Johnson ontkennen alle beschuldigingen en dreigen zelfs met gerechtelijke stappen als de aantijgingen niet stoppen.

Afgelopen mei kondigden familie Smit en hun advocaat Sebas Diekstra aan dat ze de Johnsons via een civiele procedure wilden aanpakken. In zo’n civiele rechtszaak wordt de tegenpartij financieel aansprakelijk gesteld.

Familie Smit heeft niet het geld om een civiele zaak te betalen en zocht een advocaat die betaald wilde worden met de toe te wijzen schadeclaim. Het is echter de voorbije maanden echter niet gelukt een advocaat te vinden die de zaak aanneemt. De meesten schatten de kans om te winnen te laag in.

De politie in Kuala Lumpur en de rechtbank concludeerden eerder dat Ivana’s dood een ongeluk was. Er loopt in Maleisië nog een hoger beroep van de familie Smit tegen de uitspraak van de rechter die de omstandigheden rond de dood van Ivana onderzocht. De familie Smit verwacht pas in 2020 een uitspraak.

Meer over Verenigde Staten