zaterdag 6 juli 2019 - Voetbal
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Keersmaecker mocht na zijn verhoor huiswaarts.  

Operatie Propere Handen leert dat ook Voetbalbond niet vies was van “een Cypriotische cashback”

“Wat we deden was niet illegaal, wel onethisch”

Met ex-bondsvoorzitter François De Keersmaecker (61) en ex-CEO Steven Martens (55) is de gewezen top van de Belgische Voetbalbond (KBVB) verhoord in Operatie Propere Handen. Het gerecht heeft weet van minstens één “verdoken fiscale optimalisatie”, waarbij keeperstrainer Erwin Lemmens deels betaald werd via een Cypriotische vennootschap. “Toen we later merkten hoe dat nu precies in elkaar zat, kwamen we tot het besef dat dit eigenlijk ethisch niet kon.”

Was er ook aan de absolute top van het Belgische voetbal sprake van financiële normvervaging en fiscale optimalisatie? En werd er al eens een oogje dichtgeknepen door de bondstop als de Belgische fiscus omzeild kon worden bij het opstellen van contracten? Negen maanden na het losbarsten van het voetbalschandaal is het gerecht eerder geneigd ja te antwoorden op de twee bovenstaande vragen. Althans zeker in één dossier, geven sommige betrokkenen toe.

Het grootschalige onderzoek naar zwart geld en fiscale fraude in het Belgische voetbal leidde al tot ondervragingen in de hoogste geledingen van bepaalde clubs (Anderlecht, Genk, Lokeren, Mechelen, Waasland-Beveren). Nu komt ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in het vizier, mede door de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic. Vrijdag werden daarom ex-bondsvoorzitter François De Keersmaecker (61) en ex-CEO Steven Martens door de Hasseltse speurders uitgenodigd voor verhoor. De eerste was voorzitter tussen 2006 en 2017, de tweede fungeerde tussen 2011 en 2015 als secretaris-generaal.

Via omweg extra cash

Om de link met de Servische makelaar te begrijpen, moeten we terug naar januari 2013, toen Marc Wilmots nog trainer van de Rode Duivels was. De KBVB besloot op dat ogenblik om keeperstrainer Erwin Lemmens een contract te geven. Lemmens, op dat ogenblik ook actief bij Sporting Lokeren, stuurde zijn makelaar Dejan Veljkovic naar de bondsgebouwen om de contractbesprekingen in goede banen te leiden. Het voorstel, blijkt nu, was de vaste Veljkovic-methode: de vraag om een deel van Lemmens’ salaris als zelfstandige uit te betalen via een buitenlandse vennootschap. In dit geval met zetel op Cyprus.

François De Keersmaecker Ex-bondsvoorzitter  “Je bent natuurlijk nooit op je gemak als je zo’n afspraak hebt, maar uiteindelijk blijkt dat er niets is waar ik me zorgen om moet maken”

Het opzet: de kloof tussen bruto en netto verkleinen, buiten het zicht van de Belgische fiscus. Alle partijen stemden volgens onze informatie zonder veel ethische bezwaren in, waardoor Lemmens via een omweg extra cash in enveloppen opstreek. Volgens het kamp-Veljkovic was het de enige deal die hij ooit sloot met de KBVB. “Het was een vriendendienst waar hij zelf geen eurocent aan heeft verdiend”, klinkt het.

“Wel handtekening, niet echt bij betrokken”

Het gerecht stelt vast dat ook De Keersmaecker en Martens schijnbaar geen probleem hadden met die verdoken constructie. Dat blijkt uit de handtekeningen op het contract. Net daarover werden ze vrijdag verhoord, bevestigt de gewezen bondsvoorzitter aan onze redactie. Hij werd geflankeerd door zijn advocaat Stefan Sablon. “Ik heb enkel vragen gekregen over dat specifieke contract.”

De Keersmaecker zegt dat het verhoor in een gemoedelijke sfeer verliep. “Je bent natuurlijk nooit op je gemak als je zo’n afspraak hebt, maar uiteindelijk blijkt dat er niets is waar ik me zorgen om moet maken”, vertelt hij. “Ik heb in alle gemoedsrust op de vragen over het contract van keeperstrainer Lemmens geantwoord.”

Volgens De Keersmaecker werd hij pas op het einde van de rit bij het verhaal betrokken, “na goedkeuring door de financiële en juridische diensten. Als bondsvoorzitter had ik immers geen uitvoerende taak. Je kan er misschien over discussiëren of Lemmens een werknemer van de bond is of was. Hij behoort tot de technische staf – nog steeds trouwens – maar staat niet op de loonlijst van de KBVB. Onze diensten waren ervan overtuigd dat er geen probleem was. ” Zelfde verhaal bij Martens, bevestigt een welingelichte bron.

“Veljkovic? Kende ik niet”

Een inval van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in 2015 deed de bondstop plots toch van gedachten veranderen. De Keersmaecker: “Het contract van Lemmens was op zich niet illegaal. Maar toen we merkten dat hij via een Cypriotische vennootschap werd betaald, hebben we gezegd dat zoiets ethisch niet kon voor de Belgische voetbalbond. We hebben dat veranderd in een nieuw contract met een Belgisch vennootschap voor de kwalificatiecampagne van het EK 2016.”

Martens, die intussen in Zwitserland woont en werkt, wou na afloop van zijn verhoor geen commentaar kwijt. De Keersmaecker, huidig voorzitter van Racing Mechelen, benadrukt dat hij tot het uitbreken van Operatie Propere Handen nog nooit van Dejan Veljkovic had gehoord.

Meer over Dejan Veljkovic

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws