Raadkamer verlengt aanhouding van Steve Bakelmans met twee maanden

Steve Bakelmans (39), die verdacht wordt van de moord op studente Julie Van Espen (23), is vrijdag een derde maal voor de raadkamer in Antwerpen verschenen. Zijn aanhouding werd met twee maanden verlengd. Zijn advocate gaat niet in beroep. “Wij gaan het verdere verloop van het onderzoek rustig afwachten”, zegt meester Marlies Vercammen. Bakelmans was vrijdag niet op de zitting aanwezig.

Julie Van Espen verdween op 4 mei. De studente uit Schilde was thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar kwam daar nooit aan. Er volgde meteen een zoekactie naar het meisje. Een dag later werden de bebloede kledij en de fietsmand van Julie teruggevonden in de buurt van het Albertkanaal, waar haar gsm-signaal voor het laatst werd opgevangen. Na die vondst werd een moordonderzoek gestart.

Het lichaam van Julie werd op 6 mei in het Albertkanaal in Merksem teruggevonden. Diezelfde dag werd ook Steve Bakelmans gearresteerd. Hij was op camerabeelden in de buurt van het kanaal te zien met de fietsmand in zijn handen. Hij werd geïdentificeerd nadat er een opsporingsbericht over een “belangrijke getuige” verspreid was. Hij bekende dat hij Julie wilde verkrachten en dat hij haar gedood had, omdat ze zich hevig verzette.

Bakelmans werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Hij was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak. Vorige week veroordeelde het hof van beroep hem in die zaak tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling.

Vorige week werd ook een reconstructie van de moord op Julie Van Espen georganiseerd, maar die werd al na een halfuur afgeblazen omdat Bakelmans zich mentaal niet in staat voelde om mee te werken. Zijn advocate acht de kans klein dat er nog een tweede reconstructie georganiseerd zal worden.

Meer over Julie Van Espen