© REUTERS

Hallucinant: corrupte ex-gouverneur onthult hoeveel miljoen hij betaalde om Olympische Spelen naar Rio te halen

Sergio Cabral, een voormalige gouverneur van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, heeft ongeveer twee miljoen euro betaald om de Olympische Spelen van 2016 naar zijn land te halen. Dat verkondigde hij donderdag tijdens een rechtszaak.

Vincent Van Genechten

Ex-gouverneur Cabral zou tussen de zes en negen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geld hebben gegeven om op Rio de Janeiro te stemmen. Tijdens de zaak beschuldigde Cabral ook de voormalige baas van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), Lamine Diack. Hij zou ongeveer 1,5 miljoen euro hebben geëist van Cabral. De zoon van Diack wilde 500.000 euro.

Cabral zit momenteel een gevangenisstraf van bijna 200 jaar uit vanwege corruptie en geld witwassen.

Popov en Bubka ontkennen

De voormalige Russische zwemmer Alexander Popov en de Oekraïense oud-atleet Sergey Bubka, beiden vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), hebben vrijdag verzekerd geen steekpenningen te hebben ontvangen bij de toewijzing van de Olympische Spelen van 2016 aan Rio de Janeiro. Het duo reageert zo negatief op de beschuldigingen van Sergio Cabral, voormalig gouverneur van Rio.

"Ik kan jullie zeggen dat ik zelfs niet gestemd heb op Rio", legde Popov uit aan het Russische persagentschap R-Sport. "Ik weet niet wat mijn volgende stap is. Ik begrijp niet waarom er uit Rio zo'n beschuldigingen tegen mijn persoon klinken. Dit is heel ernstig."

Bubka reageerde op Twitter op de beschuldigingen. "Ik weerleg de beweringen van meneer Cabral volledig en wil er op wijzen dat hij momenteel een lange gevangenisstraf uitzit vanwege corruptie", aldus Bubka. "Ik ben nooit gecontacteerd geweest door meneer Diack in verband met de verkiezing. Mijn advocaten gaan hem schrijven om uitleg te vragen."

Cabral verklaarde donderdag dat Rio de Janeiro enkele stemmen had gekocht van het IOC, waaronder die van de Oekraïnse ex-atleet Sergey Bubka en de Russische ex-zwemmer Alexander Popov, om zo de organisatie van de Spelen van 2016 binnen te halen. Daarbij zou zo'n twee miljoen euro besteed zijn.

Cabral duidde voor de Braziliaanse rechtbank Lamine Diack, de voormalige voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), aan als contactpersoon. Hij zou het geld hebben ontvangen van de Braziliaanse ondernemer Arthur Soares en ermee leden van het IOC betaald hebben om zo de stemming te beïnvloeden.

Rio de Janeiro haalde het op 2 oktober 2009 uiteindelijk met 66 stemmen tegenover 32 voor Madrid.