Belgian Cats verliezen na thriller van Frankrijk op EK basketbal: “We hadden de wedstrijd in handen”

Print

Geen halve finale op het EK in de Servische hoofdstad Belgrado voor de Belgian Cats. In de kwartfinale gingen de Cats na een nieuwe thriller en één verlenging tegen Frankrijk onderuit: 80-84 Ook nog geen stek dus in het preolympisch tornooi: zaterdag krijgen de Belgische meisjes tegen Hongarije een herkansing voor een plaats in de top 6 en het preolympisch tornooi.

De Cats misten compleet de start van de halve finale. Frankrijk startte immers furieus en nam collectief onmiddellijk het heft in handen: 7-0. De Cats werden in het eerste schuifje van het parket gelopen en Frankrijk liep via Sandrine Gruda, Bria Hartley en Valeriane Ayayi verder weg naar 13-5. De verdedigende transitie was weer een ramp bij de Cats en Frankrijk profiteerde maximaal naar 27-14.

Kim Mestdagh nam haar team in het tweede schuifje op sleeptouw. Met nu wel grinta in defense en met korven van Emma Meesseman en rebounds en een bom van Kim Mestdagh ging het na 29-21 naar 31-27. Via Julie Allemand kwamen de Cats na een bijzonder knappe remonte en na een 4-18 tussenspurt bij 31-32 voor het eerst aan de leiding. Olivia Epoupa en Sandrine Gruda reageerden echter voor de Fransen naar een 35-32 bonus halfweg.

Ook in het derde schuifje waren de Belgian Cats alert. Nog steeds scherp in defense en steeds meer en meer swingend in offense. Jana Raman kwam weer sterk van de bank en ondanks korven van een beresterke Sandrine Gruda (19 punten in drie kwarts) bleven de Cats eerst in het spoor (41-36 en 46-42) en namen in het slot van het derde kwart via Jana Raman en Julie Allemand het commando opnieuw over: 52-54.

In het slotkwart scoorde Kyara Linskens en liepen de Belgian Cats, met ook Emma Meesseman ging het naar 56-62. Sandrine Gruda wilde niet wijken en vond de aansluiting: 61-62. In een bloedstollende eindfase bleven de Belgian Cats aan de leiding: 65-68 na twee vrijworpen van Julie Allemand. Bria Hartley dropte op tien seconden van het einde echter een bom: 68-68. De Cats hadden met 10 seconden op de klok nog één aanval maar speelden niets klaar en een verlenging was een feit. Frankrijk nam de leiding: 76-71, maar via Emma Meesseman werd het 78-76. Meesseman verdween met vijf fouten en een fantastische Sandrine Gruda leidde Frankrijk naar 82-76. Via Julie Allemand en Kyara Linskens ging het naar 82-80. Marine Johannes scoorde Franse vrijworpen en de winst voor Frankrijk lag vast.

“We hadden de match in handen”

Bondscoach Philip Mestdagh was “heel erg teleurgesteld”. “We namen deze wedstrijd in handen, maar gaven het weg door onze vrijworpen te missen”, toonde Mestdagh zich achteraf ontgoocheld.

De Belgen hadden het aanvankelijk niet onder de markt tegen Frankrijk, maar namen in het vierde kwart toch de bovenhand. Delaere en Allemand kregen de kans om de match vanop de vrijworplijn te beslissen, maar misten elk twee keer. “In die slotminuut van de reguliere speeltijd verliezen we de match”, besefte bondscoach Mestdagh. “We missen onze vrijworpen en daarom komen we in de problemen. Het zijn kleine details die zulke duels beslissen. Doorheen de hele wedstrijd missen we veel makkelijke lay-ups. De voorbije twee jaar slaagden we er telkens in om dergelijke wedstrijden naar onze hand te zetten. Op dit EK ging het niet zoals we wilden.”

Van de 27 vrijworpen gooiden de Belgian Cats er slechts tien door de ring. En ook het driepuntshot, met 3 op 11, draaide niet zoals gebruikelijk. Daardoor konden Ann Wauters en co. niet herhalen wat ze op het WK wel deden: Frankrijk uitschakelen in de kwartfinales. “Frankrijk heeft grote speelsters, maar met onze kwaliteiten konden we deze match zeker winnen. We startten heel slecht, maar nemen de wedstrijd alsnog in handen. Jammer genoeg kunnen we het niet afmaken.”

De Cats nemen het nu zaterdag op tegen Hongarije voor een plaats bij de top zes. Inzet is een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi. “Dat wordt een heel belangrijk duel. We zijn heel erg ontgoocheld de halve finale mis te lopen. Maar nu draaien we de knop om en gaan we Hongarije analyseren. We gaan praten over tactiek en techniek en lessen trekken uit onze andere matchen. Maar uiteindelijk weten we dat het opnieuw op details zal aankomen.”

Frankrijk-België (na verlening) 84-80

Kwarts: 27-16, 8-16, 19-22, 14-14, 16-12