COLUMN: Lekker lang zomeren

Print
COLUMN: Lekker lang zomeren

Foto: Francis Masure

Sint-Truiden - Francis Masure schrijft een column over het dagelijkse leven in Sint-Truiden.

Aan de oever van de Saône, op het overlommerd terras van de gîte waar mijn vrouw en ikzelf verblijven, genieten wij reeds volop van onze zomervakantie. Het is ook daar dat deze column ontsproten is. We hebben er maandenlang naar uitgekeken, maar eindelijk daar was ie dan, die heerlijke zomer. Ineens teveel van het goede ook. Na de bloesems, de archeologische opgravingen, de grote verkiezingsshows (aan die van Bilzen kunnen wij uiteraard niet tippen) is het tijd om andere leuke dingen te ontdekken in Sint-Truiden. Wist je dat de toeristische gids van onze stad ook in het Japans bestaat? Veel moet men zich daar niet bij voorstellen hoor: een digitaal documentje met een zestal zinnen in het Japans. Maar heel significant is de eerste zin (opgezocht via google translate): “Kennen jullie de stad waar de plaatselijke voetbalploeg Japanse spelers heeft zoals Takeyasu, Endo en Sekine.” Of die nu nog bij STVV spelen, en of de Japanse toerist zich daardoor aangesproken voelt, weet ik niet.
Voor de Truienaren zelf is er intussen voor elk wat wils. In de jaarlijkse brochure ‘lekker lang zomeren in de hoofdstad van Haspengouw’ worden al de zomerse activiteiten uit de doeken gedaan. Nee, in Sint-Truiden is er geen tijd om zich te vervelen. Is het je ook opgevallen dat er terug sprake is van zomerbraderie in plaats van ‘braderie du soleil’? Zou hier de kracht van verandering iets mee te maken hebben? Er is zoveel te doen dat de tweede editie van het PIT Festival samenvalt met Haspengouw Ziiingt. Twee voor de prijs van één is hier wel letterlijk, want PIT is niet meer gratis. Een uitzonderlijk evenement zal zeker de 50ste verjaardag van de Boerebloos worden. Ik kijk er al naar uit.
Het meest opmerkelijke vind ik de herrijzenis van de midweekfeesten onder de naam ‘midweek boutique’. Een veel chiquere naam die volledig de elitaire lading dekt. Nu weten we ook direct waarom er ineens voldoende opgravingen gebeurd waren. Het terras op het Vossiusplein – niet officieel natuurlijk want Pascal is nog springlevend - is het snelst groeiende stukje grond van de stad. In enkele weken van 2 naar 10 meter breed. Wegens groot succes is er nu al sprake van “midweek boutique nu ook op vrijdag”. Niet alleen het terras is een rekbaar begrip. Maar ja, als je het grootste terras van de markt hebt kun je er beter van profiteren. De uitspraak ‘dansen op iemands graf’ krijgt hier toch wel een extra dimensie.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio