Aangeboden door ŠKODA

© ASO/BRUNO BADE

Wat gebeurt er in de Tour? Volg het hier elke dag

C’est parti !

De Ronde van Frankrijk is begonnen en belooft dit jaar een bijzondere editie te worden. Door de start in Brussel natuurlijk, maar ook door de afwezigheid van enkele favorieten die misschien wel een verrassende winnaar oplevert. Voor de groene ŠKODA-trui is Peter Sagan favoriet, hij kan zelfs een nieuw record vestigen als hij voor de zevende keer wint. In de onderstaande videoreeks kun je alles rit per rit volgen.

Rit 21: Rambouillet - Parijs

Rit 20: Albertville - Val Thorens

Rit 19: Saint-Jean-de-Maurienne - Tignes

Rit 18: Embrun - Valloire

Rit 17: Pont du Gard - Gap

Rit 16: Nîmes - Nîmes

Rit 15: Limoux - Prat d'Albis

Rit 14: Tarbes - Col du Tourmalet

Rit 13: Tijdrit Pau - Pau

Rit 12: Toulouse - Bagnères-de-Bigorre

Rit 11: Albi - Toulouse

Na de rustdag is de Tour opnieuw vertrokken voor de rit tussen Albi en Toulouse. Op papier een etappe voor sprinters en dan denken we uiteraard aan Elia Viviani, Dylan Groenewegen, Peter Sagan in de groene ŠKODA-trui en Caleb Ewan. Alleen die laatste kon nog niet winnen.

Meteen trekt een viertal in de aanval: Lilian Calmejane (geboren in Albi), Anthony Perez (uit Toulouse), Stéphane Rossetto en onze landgenoot Aimé De Gendt (niet Thomas, wel Aimé van Wanty-Gobert). De vier vluchters krijgen echter nooit meer dan enkele minuten voorsprong van het peloton. Intussen gaat de strijd om het groen voort. Bij de tussensprint in Gaillac rijdt Viviani (na de vier vluchters) als eerder onder de ŠKODA-boog. Peter Sagan beperkt de schade en eindigt er vlak achter.

Op 30 kilometer van het einde is er een grote valpartij, met als grootste slachtoffer Niki Terpstra. De Nederlander moet opgeven. Het peloton nadert op de vluchters. Aimé De Gendt biedt nog het langste weerstand, maar 5 kilometer voor het einde wordt ook hij gegrepen door het peloton … met Wout van Aert op kop.

Het wordt een massasprint met de toppers. Dylan Groenewegen lijkt het te zullen halen, maar deze keer heeft Caleb Ewan de snelste benen. Zijn eerste Tourzege is een feit! Verdiend, want hij was er de afgelopen dagen al een paar keer dichtbij en was ook al sterk in de Giro.

Rit 10: Saint-Flour - Albi

De tiende Tourdag had eigenlijk een rustige rit moeten worden. Een vlakke etappe, ideaal voor een massasprint. Zes renners ontsnappen, maar het peloton houdt alles strak in de hand op weg. Op zo’n 30 kilometer van de finish is de wind plots spelbreker. Team INEOS en Deceuninck - Quick Step rijden stevig door en er vormen zich verschillende waaiers.

Helaas is niet iedereen alert, ook niet bij de klassementsrijders. Onder meer Thibaut Pinot, George Bennett en Jakob Fuglsang missen de trein en verliezen vandaag meer dan een minuut. Sprinters als Elia Viviani, Caleb Ewan, Michael Matthews en Peter Sagan blijven wel goed meedraaien voorin. Ook Wout van Aert laat zich weer positief opmerken. De zes vluchters worden gegrepen en we krijgen toch een sprint, maar dan in een uitgedund peloton.

Het scheelt niet veel … maar Wout van Aert wint voor Viviani en Ewan! De derde Belgische ritzege al in deze Tour. In het algemene klassement behoudt Julian Alaphilippe het geel en schuift het Ineos-duo Thomas-Bernal naar plaatsen twee en drie. Morgen mogen de renners genieten van een rustdag. Welverdiend, want de eerste tien ritten waren al de moeite.

Rit 9: Saint-Étienne - Brioude

14 juillet, de Franse nationale feestdag. Voor het peloton lijkt deze etappe door het Centraal Massief eerder op een snipperdag. Een mooie kans dus voor een ontsnapping. Dan denken we natuurlijk meteen aan Thomas De Gendt, maar vandaag zijn het enkele andere Belgen die de etappe kleuren: Tiesj Benoot, Oliver Naesen en Jasper Stuyven.

Ze zitten mee in een kopgroep van vijftien renners die een vrijgeleide krijgt van het peloton en geleidelijk een voorsprong van een tiental minuten uitbouwt. Ongezien in de Tour van dit jaar. Lukas Pöstlberger gaat er alleen vandoor met nog circa 40 kilometer te gaan, maar uiteindelijk zijn het Tiesj Benoot en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey die afstand nemen van de andere vluchters. Wordt het een derde Belgische ritzege? Neen, want Impey blijkt in de sprint te sterk voor Benoot. Die mag zich wel troosten met de prijs van de strijdlust.

Ruim een kwartier later komt het peloton binnen, met helemaal achteraan sprinters Caleb Ewan en Peter Sagan. Geen Franse winnaar dus vandaag, maar Julian Alaphilippe blijft wel in het geel.

Rit 8: Mâcon - Saint-Étienne

Met zeven beklimmingen belooft de achtste etappe een zware dobber te worden. Tejay van Garderen is er helaas niet meer bij, de Amerikaan geeft op na zijn val gisteren. We zijn nog maar net vertrokken of Thomas De Gendt ziet alweer zijn kans om te ontsnappen. Hij krijgt het gezelschap van Ben King en Niki Terpstra. Ook Alessandro De Marchi kan aansluiten, waardoor zich een viertal vormt dat enkele minuten voorsprong bij elkaar weet te fietsen.

Onderweg bewijst Thomas De Gendt zijn teamgenoot en bolletjestrui Tim Wellens een mooie dienst door heel wat punten te verzamelen op de beklimmingen. Op circa 70 kilometer van het einde besluit Thomas De Gendt te versnellen. Terpstra en King moeten als eerste afhaken, alleen De Marchi kan het tempo volgen.

In het peloton trekt onder meer Astana door. Groene trui Peter Sagan bengelt vaak achteraan maar slaagt er uiteindelijk toch in het peloton te volgen, in tegenstelling tot andere sprinters als Caleb Ewan of Dylan Groenewegen. Nog 15 kilometer te gaan. Kandidaat-winnaar Geraint Thomas komt ten val. Het heeft energie gekost, maar Team INEOS slaagt erin om hem terug voorin te krijgen.

Het peloton nadert stilaan tot op een minuut van het leidersduo en Thomas De Gendt besluit met nog 14 kilometer voor de boeg om alleen door te gaan. Het wordt spannend. Julian Alaphilippe – tweede in de stand op zes seconden van Giulio Ciccone – demarreert uit het peloton en krijgt Thibaut Pinot mee. Ze naderen tot op een tiental seconden van Thomas De Gendt. Wat een finale!

De Gendt houdt stand en pakt de tweede Belgische ritzege in deze Tour. 200 kilometer in de aanval en dan nog winnen ook: je moet het maar doen. Pinot en Alaphilippe vervolledigen de top drie. Sagan wordt nog vijfde en heeft nu al zestig punten voorsprong op Michael Matthews (vandaag vierde). Alaphilippe mag morgen op de Franse nationale feestdag weer in het geel rijden.

Rit 7: Belfort - Chalon-sur-Saône

Na de eerste bergrit gisteren, staat vandaag de langste rit van deze Tour op het programma, 230 kilometer van Belfort naar Chalon-sur-Saône. Al vroeg in de etappe komen Mike Teunissen (ex-gele trui) en Tejay van Garderen ten val aan een verkeerseiland, maar gelukkig kunnen ze voortrijden. De etappe leent voor een massasprint of … een ontsnapping. Althans, dat denkt het Franse duo Yoann Offredo en Stéphane Rossetto, dat lange tijd enkele minuten voor het peloton rijdt.

De vluchters moeten zich echter geen illusies maken, want het peloton houdt de voorsprong altijd onder controle. Pas op vijftien kilometer van de finish wordt het duo gegrepen. Toch een massasprint dus. Caleb Ewan van Lotto-Soudal komt sterk voor de dag en klopt groenetruidrager Peter Sagan. Jammer genoeg voor de Australiër is één sprinter vandaag nog een banddikte sneller: Dylan Groenewegen. Derde keer etappewinst voor het team van Jumbo-Visma dus. Groenewegen werd eerder al getipt als een van de snelste mannen in deze Tour, maar viel helaas in de eerste rit.

Met zijn derde plaats pakt Sagan wel weer nuttige punten voor de groene trui. Giulio Ciccone blijft in het geel. Tim Wellens behoudt zijn bolletjestrui en zal zich morgen mogen bewijzen op de vele beklimmingen.

Rit 6: Mulhouse - La Planche des Belles Filles

Het serieuze werk begint. De renners krijgen vandaag een eerste stevige bergetappe voorgeschoteld die al een eerste indicatie geeft van de krachtverhoudingen tussen de absolute toppers. Op het programma: zeven hellingen, met als sluitstuk La Planche des Belles Filles, een col van eerste categorie die in de laatste niet-geasfalteerde kilometer tot 24 procent stijgt. Dat belooft.

Al na enkele kilometers toont Thomas De Gendt zijn aanvalslust en in zijn spoor volgen nog dertien andere renners. Er vormt zich een kopgroep van veertien man onder wie maar liefst vijf Belgen: Thomas De Gendt, Dylan Teuns, Tim Wellens (die zijn bolletjestrui uitstekend verdedigt), Serge Pauwels en Xandro Meurisse.

Op 20 kilometer van de finish schieten er nog vier vluchters over: Ciccone, Teuns, Wellens en Meurisse. Ciccone en Teuns tonen zich de sterkste en trekken samen naar de top van La Planches des Belles Filles. Vlaanderen krijgt nog een extra reden om te feesten vandaag … want Dylan Teuns wint! De eerste Belgische ritzege in deze Tour is een feit. Al krijgt Ciccone ook een mooie beloning: hij neemt de gele trui over van Alaphilippe. Xandro Meurisse eindigt derde voor Geraint Thomas, die al even laat zien dat er met hem rekening moet gehouden worden.

Rit 5: Saint-Dié-des-Vosges - Colmar

Met de Vogezen staat vandaag de eerste bergketen op het programma. Dit is een ideale overgangsetappe voor aanvallers en onder meer Tim Wellens, Greg Van Avermaet en Wout van Aert hadden ze vooraf aangekruist als potentieel interessant. Na enkele mislukte aanvallen slaagt een viertal er toch in om te ontsnappen: Mads Würtz, Simon Clarke, Tom Skujins en … Tim Wellens. Onze landgenoot grijpt onderweg extra punten voor het bergklassement en behoudt zo zijn bolletjestrui.

BORA-hansgrohe ziet dat Peter Sagan goede benen heeft en houdt er een stevig tempo in, waardoor de vluchters gegrepen worden en sprinters zoals Dylan Groenewegen of Caleb Ewan niet meer kunnen volgen. Blijven wel goed voorin meedraaien: groene trui Peter Sagan en een alweer sterke Wout van Aert. Op 8 kilometer van het einde zet Rui Costa nog een solo in, maar het wordt toch een sprint van het (uitgedunde) peloton.

Peter Sagan toont zich met voorsprong de snelste. Wout van Aert zet zijn sprint iets te laat in, maar eindigt toch nog mooi tweede. Voor Sagan is het zijn eerste zege in deze Tour. “Wees geduldig en dan komt de overwinning wel”, zegt een trotse Sagan na de rit, de twaalfde Tourritzege in zijn carrière. Hij doet alweer een goede zaak voor de groene ŠKODA-trui.

Rit 4: Reims - Nancy

Het is tijd voor de sprinters om te tonen wat ze waard zijn. Vandaag staat een zo goed als vlakke etappe tussen Reims en Nancy op het programma, de uitgelezen kans voor snelle jongens zoals Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, Elia Viviani en natuurlijk Peter Sagan, de trotse drager van de groene ŠKODA-trui. Of voorkomt het klimmetje (de Côte de Maron) op 15 kilometer van de streep toch een massasprint?

Michael Schär, Yoann Offredo en Frederik Backaert zetten een vlucht op, maar uiteindelijk rijdt het peloton toch gezamenlijk over de Côte de Maron en kan het spel van de sprinters beginnen. Lilian Calmejane probeert het ook nog in de laatste 11 kilometer. Tevergeefs. Lotto – Soudal (met Caleb Ewan) haalt hem terug.

Het wordt een massasprint. Ewan en Sagan zitten iets te ver, maar voor Elia Viviani is het prijs: hij klopt Alexander Kristoff en pakt zijn eerste ritzege in de Tour, nadat hij ook al ritten won in de Vuelta en de Giro. Twee zeges op een rij dus voor Deceuninck - Quick Step, dat met Julian Alaphilippe het geel behoudt. Elia Viviani rukt in de stand om de groene trui op naar de tweede plaats. Benieuwd of hij Peter Sagan de komende weken kan uitdagen …

Rit 3: Binche - Épernay

Vandaag verlaat de Tour de France ons land voor de derde etappe van Binche naar Épernay in de Franse Champagnestreek. Voor het eerst krijgen de renners enkele pittige hellingen geserveerd en de laatste 500 meter naar de finish stijgt met 8 procent.

De ronde verlaat dus België, maar het is een Belg die een belangrijke rol speelt in deze rit: Tim Wellens zit in een groepje van vijf leiders en besluit om er alleen vandoor te gaan op 48 kilometer van het einde. Hij sprokkelt onderweg voldoende punten om de bolletjestrui over te nemen van Greg Van Avermaet.

De mannen van Peter Sagan jagen echter stevig door, waardoor Wellens de ritoverwinning mag vergeten. Gele trui Mike Teunissen kan het tempo niet meer aan. Op 15 kilometer van de streep ontsnapt Julian Alaphilippe uit het peloton. Hij reed al een sterk voorjaar en wordt vandaag niet meer gegrepen. Ritwinst én (als eerste Fransman in vijf jaar) geel voor Alaphilippe! Peter Sagan eindigt vijfde en grijpt (definitief?) de groene trui. In het algemeen klassement staat Wout van Aert (negende in deze rit) knap tweede op twintig seconden van Alaphilippe.

Rit 2: ploegentijdrit Brussel - Brussel

De tweede etappe op Belgische bodem vandaag en het publiek is weer massaal aanwezig in de straten van Brussel. Alle teams maken zich klaar voor een strijd tegen de klok over een afstand van 27 kilometer tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium. Door de brede lanen en weinig bochten wordt het sowieso een snelle tijdrit. Maar wie is het snelst: Team INEOS, Team Jumbo - Visma, Deceuninck - Quick Step of een outsider?

Team INEOS mag alvast als eerste het parcours op en presteert een knappe tijd van 29’18” die lang bovenaan blijft staan. Deceuninck - Quick Step is goed op weg om beter te doen … maar strandt uiteindelijk op minder dan een seconde. Team Jumbo -Visma mag als allerlaatste team de weg op en zet met 28’57” ook de beste tijd neer. Zo behoudt Mike Teunissen het geel en groen, terwijl ploegmaat Wout van Aert in zijn tweede Tourdag ooit al meteen op het podium mag. Als renner van de winnende ploeg uiteraard, maar ook als beste jongere. Voor Jumbo - Visma is deze Tour alvast goed gestart. Greg Van Avermaet (CCC Team) mag nog een dag langer in de bolletjestrui rondrijden.

Rit 1: Brussel - Brussel

Heel Brussel staat vandaag in het teken van de Tour. Niemand minder dan Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste Tour won, begeleidt de renners in de rode ŠKODA SUPERB van de koersdirecteur naar de start in Sint-Jans-Molenbeek. In deze etappe van en naar Brussel krijgen de sprinters meteen de kans om zich te tonen. Peter Sagan, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen en Elia Viviani behoren vandaag tot de favorieten voor ritwinst en zijn ook de grootste kanshebbers om de groene trui van ŠKODA te winnen.

Bedrijvige Van Avermaet

Het enthousiaste Belgische publiek motiveert Greg Van Avermaet om er meteen in te vliegen. Samen met Xandro Meurisse, Natnael Berhane en Mads Würtz vormt hij een vluchtersgroepje voor het peloton. Het doel is duidelijk: als eerste bovenkomen op de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg om als eerste de bolletjestrui te pakken. Missie volbracht, waarna Van Avermaet zich weer laat uitzakken tot in het peloton.

De andere vluchters worden uiteindelijk op 71 kilometer van de finish gegrepen. Twee kilometer verder is er de eerste tussensprint voor het groen in Les Bons Villers. Peter Sagan maakt meteen zijn ambities duidelijk en wint, voor Sonny Colbrelli en alweer Greg Van Avermaet. Nog 52 kilometer te gaan en Stéphane Rossetto gaat solo. In het achtervolgende peloton komt onder meer podiumkandidaat Jakob Fuglsang ten val op 17 kilometer van het einde.

De renners rijden Brussel terug binnen via Sint-Pieters-Woluwe, waar Eddy Merckx opgroeide. Op 9 kilometer van de finish wordt Rossetto gevat. Op naar het Paleis van Laken voor de eindsprint, met een verraderlijke laatste 500 meter door de hellingsgraad van 4 procent. De sprint verloopt chaotisch door een grote val achterin het peloton. Voornaamste slachtoffer: Dylan Groenewegen. Geen ritwinst of geel dus voor de Nederlander.

Goede zaak voor groen

Even later volgt er toch nog goed nieuws voor Team Jumbo-Visma: Mike Teunissen klopt in de eindsprint nipt Peter Sagan, voor Caleb Ewan. Voor het eerst in dertig jaar wint een Nederlander het geel, al is het niet de verwachte Nederlander. Teunissen pakt ook het groen, maar Sagan doet nu al een goede zaak en heeft evenveel punten. Greg Van Avermaet ziet zijn inspanningen in het begin van de rit beloond met de bollen, Caleb Ewan trekt de jongerentrui aan.

Waarom ŠKODA zo aantrekkelijk is voor fietsers? Bekijk het hier.