An Christiaens wordt waarnemend burgemeester van Tongeren

Na zijn verkiezing als tijdelijke Kamervoorzitter gaat Patrick Dewael (Open Vld) zich laten vervangen als burgemeester van Tongeren. Eerste schepen An Christiaens neemt de fakkel over als waarnemend burgemeester.

DiRo, Belga

De vervanging is het gevolg van het nieuwe decreet lokaal bestuur dat op het einde van de vorige legislatuur werd aangenomen en dat het vroegere gemeentedecreet vervangt. “Het kamerreglement schrijft dat voor. U kan het vergelijken met als u minister wordt, dan ontstaat er een onverenigbaarheid en het Kamerreglement voorziet ook zo een onverenigbaarheid in de functie van Kamervoorzitter. Ik conformeer mij aan het reglement.”

“Dat bestond vroeger niet. Men heeft die regels aangescherpt dat een Kamervoorzitter volledig onafhankelijk moet zijn. Het Kamervoorzitterschap is niet verenigbaar met een lokaal uitvoerend mandaat. Ik doe nu beroep op de mogelijkheid van het decreet. De tijdelijke afwezigheid. U kan dat vergelijken met iemand die gedurende twee maanden op vakantie zou gaan, of ziek zou zijn. In dat geval wordt er beroep gedaan op een schepen en in het meeste geval is dat de eerste schepen.”

Naast Schepen van Cultuur, Toerisme en Jeugd in Tongeren wordt An Christaens (CD&V) dus de komende tijd ook waarnemend burgermeester in Tongeren. Dewael blijft tijdens de vervanging wel zijn titel van burgemeester behouden maar krijgt gedurende zijn Kamervoorzitterschap geen wedde als burgemeester.

Voor Dewael is het niet duidelijk hoe lang hij tijdelijke Kamervoorzitter zal zijn. “Het zal blijven duren totdat er een regering gevormd is en daar kan ik geen enkele uitspraak over doen. Maar in het belang van het land zo kort mogelijk.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio