© BELGA

Koning verlengt opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders toch opnieuw

De koning heeft de opdracht van de federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) maandagvoormiddag voor een derde keer verlengd.

mvdr, jvh

Informateurs Reynders en Vande Lanotte brachten maandagochtend verslag uit van hun informatiegesprekken bij de koning. Die heeft de opdracht van beide mannen daarop met een maand verlengd, en hen gevraagd om “op basis van hun gesprekken een nota op te stellen die als start voor toekomstige preformatiegesprekken kan dienen”. Reynders en Vande Lanotte zullen op 12 juli een eerste (tussentijds) verslag uitbrengen, op 29 juli worden ze opnieuw verwacht bij de koning, die dan zal beslissen of er een basis is voor echte formatiegesprekken.

De koning stuurde Reynders en Vande Lanotte op 30 mei het veld in om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe federale regering na te gaan. Voorlopig zit de situatie muurvast, omdat de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens, N-VA en PS, voorlopig niet rond de tafel gaan zitten. N-VA wil dat enkel als het confederalisme op tafel komt, maar voor PS kan daarvan geen sprake zijn. Daarom werd de opdracht van het informateursduo al tweemaal tussentijds verlengd.