© Tom Palmaers

Hittegolf eindigt maandag: temperaturen beginnen stilaan te dalen

Na een hittegolf van zes dagen in Europa en hitterecords die onder meer in Frankrijk gebroken werden, beginnen de temperaturen zondag een beetje te dalen, ook al maken Duitsland en Italië nog een warme dag mee.

nadb

In Frankrijk, waar vrijdag het absolute record gebroken werd met 45,9 graden Celsius in het zuiden van het land, dook de temperatuur in Parijs of het noordwesten een tiental graden naar beneden, maar bleef het puffen in het oosten, met temperaturen tot 36 of 37°C.

Ook in Italië werden de temperaturen weer wat draaglijker, met maxima van 37 of 38°. In het noorden is voor zondagavond onweer aangekondigd en vanaf woensdag wordt er een echte afkoeling verwacht.

Acht sterfgevallen

Tot dusver werden acht sterfgevallen gemeld als gevolg van de hittegolf die vanuit de Sahara komt: vier in Frankrijk, twee in Spanje en twee in Italië. Vaak gaat het om oudere mensen of bouwvakkers op een werf.

De hitte, die uitzonderlijk intens was voor een junimaand, veroorzaakte talrijke natuurbranden in Frankrijk en Spanje, waardoor woningen soms ontruimd moesten worden en zware schade aangericht werd aan wijngaarden in het zuiden van Frankrijk.

In Spanje bestreden meer dan 700 soldaten, honderden brandweerlui, blusvliegtuigen, helikopters en brandweerwagens verscheidene branden in het midden en noordoosten van het land, waar de temperaturen nog tot 42°C gingen.

En bij ons?

Ook in ons land dalen de temperaturen vanaf zondagavond. Maandag blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. De maxima dalen verder en schommelen tussen 19 graden aan zee en 24 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

Dinsdag blijft het meestal droog met afwisselend opklaringen en soms ook vrij veel wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 19 graden op de Ardense hoogten en 24 graden in Belgisch Lotharingen.

Woensdag blijft het zonnig en droog met maxima tussen 19 graden aan de kust en 24 graden in Belgisch Lotharingen.

Donderdag opnieuw vrij zonnig met enkele wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 19 graden aan zee en 25 graden in het zuidoosten.

Vrijdag zijn er wat meer wolkenvelden, maar het blijft droog. De maxima liggen tussen 21 graden aan de kust en 26 graden in het binnenland.

Aangeboden door onze partners