COLUMN: Vogels voor de toekomst

Marleen Sijbers schrijft een column over het leven in Zutendaal

Marleen Sijbers

Sinds ik in de krant schrijf, zijn mijn vakanties anders. Ik bekijk de wereld meer vanuit het perspectief van: ‘Wat kunnen wij van al die vreemde plaatsen, die ik bezoek, overnemen in Zutendaal?’ Het is prima wonen in ons dorp, maar toch, alles kan altijd beter. Zo denk ik erover.In mijn volgende vakantie-columns neem ik telkens één idee onder de loep.

In de periode dat we onze koffers pakten, blokletterde onze krant: “Het bevolkingscijfer in Limburg loopt terug.” Wat een triest feit.

In Sélestat, de oude stad waar wij logeerden, kenden ze ooit hetzelfde probleem. Hun oplossing daarvoor was verbluffend origineel en eenvoudig. Ook in Frankrijk zegt het volksgeloof dat de ooievaar de baby’s brengt. Dus, wat deden ze daar? Pal, boven op de kerktoren bouwden, de hoopvolle inwoners een plat nest van takken om de kindjes-brengers te lokken. Experiment gelukt! Een romantisch koppel liefhebbende vogels werd uitgebreid in de gaten gehouden voor flanerende en omhoog turende voorbijgangers.Uitdagend klepperden de wit-zwart gevederde vogels alsof ze wilden zeggen dat alle aandacht hen koud liet. Telkens ik hen uitgebreid bewonderde, draaiden ze hun kont – pardon, achterste – naar mij toe. “Jouw familie staat voorlopig nog niet in de verwachtlijst,” straalden ze op die manier uit.Maar, dierbare inwoners van Zutendaal, voor jullie staan nog alle mogelijkheden open. Mijn droom is dat in ons dorp een aanlokkelijk nest voor hen wordt gespreid. Pal bovenop de pastorie, bijvoorbeeld. Dat voldoet aan de bouwkundige eisen van deze kinderleveranciers. Vlakbij vinden ze voldoende eetgelegenheid in de kikkerpoel aan de Daler Schans. Kwakende maaltijden voor hen en hun nageslacht à volonté.

Zullen we eens zien hoe het geboortecijfer van ons dorp vanaf dat moment de hoogte in schiet? Of denkt u dat hun komst niet het verhoopte resultaat heeft? In mijn ogen zijn deze vliegende zeldzaamheden ongetwijfeld een extra of vruchtbare opsteker voor het toerisme.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio