© David Pintens

Frederik Van Lierde bezwijkt onder de loden hitte en grijpt naast recordzege in Ironman van Nice: “Honderd keer aan opgeven gedacht”

‘Mister Nice’ Frederik Van Lierde is er niet in geslaagd om een zesde keer de Ironman in Nice te winnen. De Belgische sportman van het jaar 2013 kwam nochtans als eerste uit het water en bouwde tijdens het fietsen een voorsprong van net geen zes minuten uit. Maar tijdens het lopen bezweek Van Lierde onder loden hitte in Zuid-Frankrijk. De overwinning ging uiteindelijk naar de Zuid-Afrikaan James Cunnama. Bij de vrouwen greep ook Tine Deckers net naast een zesde eindzege in Nice. Onze veertigjarige landgenote werd tweede achter de Australische Carrie Lester.

Maarten Delvaux en Raf Hermans

LEES OOK.De Ironman-wedstrijd die alles had: een titanenduel, een ‘Armstrongeske’ en een ongezien gebaar van sportiviteit

Frankrijk kreunt onder een hittegolf en dus had de organisatie vooraf maatregelen genomen. De 180 kilometer fietsen werden er 152, en de afsluitende marathon werd gereduceerd tot 30 kilometer.

Frederik Van Lierde startte als topfavoriet in zijn Nice. Al vijf keer (2011, 2012, 2013, 2017 en 2018) had hij er gewonnen, een record dat hij deelt met de Spanjaard Marcel Zamora. Zondag moest nummer zes worden, een nieuwe mijlpaal in de sowieso al indrukwekkende carrière.

En Van Lierde begon ook uitstekend aan zijn wedstrijd. Na 48 minuten en 38 seconden kwam hij met een kopgroep van zeven uit het water. Om vervolgens in zijn gekende stijl de sloophamer boven te halen tijdens de eerste zeventig kilometer - volledig in stijgende lijn - van het fietsen. De 40-jarige West-Vlaming mocht met een voorsprong van zes minuten op de minder bekende Fransman Kevin Rundstadler en acht en een halve minuut op zijn grootste concurrent James Cunnama beginnen aan de afsluitende 30 kilometer lopen.

Lees verder onder de foto’s

© David Pintens

© David Pintens

Maar op de Promenade des Anglais aan de Côte d’Azur liep het mis. De temperaturen waren ondertussen opgelopen tot bijna veertig graden en Van Lierde kreeg zijn lichaam niet meer afgekoeld. Van Lierde stopte bij elke douche langs het ingekorte loopparcours even om zich te verfrissen. Die stonden om de anderhalve kilometer opgesteld. De royale voorsprong die Van Lierde tijdens het fietsen had opgebouwd smolt zo als een ijsje op het strand. Na 12 kilometer werd hij voorbijgestoken door Rundstadler en Cunnama. De ervaren Zuid-Afrikaan zou uiteindelijk ook vooraan weglopen van zijn jonge Frans concurrent en de race winnen in 7:16:16.

© BELGA

Voor Van Lierde volgde een lange en bloedhete lijdensweg. Het sierde hem dat hij ondanks de omstandigheden niet opgaf. Uiteindelijk finishte hij compleet uitgeput nog als derde, op bijna elf minuten van Cunnama. Een dikke vier minuten na Van Lierde kwam Diego Van Looy als vierde (en tweede Belg) over de streep.

Voor Van Lierde toch een ontgoocheling. Zijn seizoen is met zeges in de Ironman van Lanzarote en de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne echter al meer dan geslaagd. Het valt nog af te wachten of de wereldkampioen van 2013 dit jaar naar Hawaï zal afzakken. Van Lierde is gekwalificeerd, maar twijfelt omdat hij er de voorbije jaren werd genekt door dubieuze beslissingen van de wedstrijdjury.

Van Lierde: “Ik heb wel honderd keer aan opgeven gedacht”

“Hoe kan ik uitleggen? Te enthousiast begonnen op de fiets zeker”, analyseert een eerlijke Van Lierde achteraf. “In het tweede deel van het fietsen besefte ik het eigenlijk al. Bergop was het 29 graden, maar in het slot van het fietsgedeelte bergaf gingen de temperaturen al snel naar 36 graden. Ik heb er dan nog alles aan gedaan om af te koelen, maar het was te laat. Het is altijd balanceren op een dunne lijn tussen de perfecte inspanning leveren en iets te veel in het rood gaan.”

Van Lierde begon naar eigen zeggen nog wel met een goed gevoel aan het afsluitende loopgedeelte. “Maar al snel geraakte ik helemaal oververhit. Het was enorm warm en de luchtkwaliteit was ook bijzonder slecht waardoor er weinig zuurstof in de lucht hing. Bovendien was dit mijn derde zware wedstrijd in een maand. En dus ontbrak ik toch de frisheid die je bij zulke extreme temperaturen nodig hebt. Ik moest afkoelen, dus stopte ik bij elke douche langs het loopparcours 10 à 15 seconden. Zo verlies je natuurlijk veel tijd, maar ik had geen keuze: het was afkoelen of opgeven. Tussen de douches liep ik wel een goed tempo. Al heb ik wel honderd keer aan opgeven gedacht.”

© BELGA

Maar van een opgave wou Van Lierde uiteindelijk toch niet weten. “Als je hier al vijf keer gewonnen hebt, is het mentaal niet evident om als derde rond te lopen in de wetenschap dat de zege weg is. Maar ik heb hier al zo veel meegemaakt en wou geen slechte verliezer zijn. Uiteindelijk ben ik blij dat ik niet heb opgegeven. Ik sta toch nog maar mooi op het podium, dat is toch ook iets. Volgend jaar kom ik zeker terug voor mijn zesde zege. Hopelijk is het dan minder warm en mogen we opnieuw de volledige afstand doen.”

Ook geen zesde eindzege voor Tine Deckers in Nice

Net als Frederik Van Lierde kon ook Tine Deckers zondag een zesde eindzege pakken in Nice. Onze 40-jarige landgenote triomfeerde al op de Promenade des Anglais in 2009, 2010, 2012, 2014 en 2016. De voorbije twee jaar nam ze er niet deel, maar in deze editie ging ze toch op zoek naar overwinning nummer zes.

Deckers kwam als vierde uit het water van de Middellandse Zee, op vier en een halve minuut van haar grote concurrente Carrie Lester. Deckers, traditioneel sterk op de fiets, knalde bergop meteen naar de tweede plaats. Maar de Australische Lester hield vooraan goed stand en gaf uiteindelijk maar een minuutje toe op onze landgenote.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de afsluitende 30 kilometer lopen probeerde Deckers het gat nog te dichten, maar Lester was te sterk. Aan de finish bedroeg de voorsprong van de Australische bijna vier minuten op de 40-jarige Belgische.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tine Deckers: “Laten zien dat ik op mijn 41e hier nog thuishoor”

Geen zesde overwinning in Nice, dus. Toch was Tine niet ontgoocheld: “Carrie Lester is een triatlete van wereldniveau die de top-10 in Hawaï haalt. En vandaag was ze gewoon beter. Maar ik heb een goeie wedstrijd gedaan. Ik heb laten zien dat ik hier toch nog thuishoor op mijn 41e. Plus, het is fijn om weer voor de prijzen mee te doen na die val met de fiets die mijn hele voorjaar verpestte.”

Tine was dus niet ontevreden na de wedstrijd, wel heel erg moe. “Ik heb hier de afgelopen maanden veel getraind, maar ik was precies toch vergeten hoe zwaar deze wedstrijd is. En natuurlijk, het was vandaag ongelooflijk heet. De beslissing om de wedstrijd in te korten was echt wel terecht. Als je op het einde van het fietsgedeelte uit de bergen komt gereden, slaat de hitte je in je gezicht. Nog voor je begint te lopen, ben je al ongemakkelijk van de warmte. Mijn voeten stonden in brand en de luchtvervuiling werkte ook meteen op mijn luchtwegen.”

© BELGA

Een lastige wedstrijd dus, waaruit Tine toch een aantal bemoedigende zaken meeneemt naar de Embrunman, haar volgende grote doel in augustus: “Mijn zwemmen was al goed in Geraardsbergen en ook nu voelde ik me sterk in het water. En ook mijn lopen is prima. Alleen op de fiets zou ik de komende weken nog wat willen groeien. Vandaag ging het niet slecht, maar het was nog niet mijn beste niveau. Dat wil ik in de Embrunman zeker halen.”

Top 10 mannen:

1 CUNNAMA, James (RSA) 07:16:16

2 RUNDSTADLER, Kevin (FRA) +07:27 07:23:43

3 VAN LIERDE, Frederik (BEL) +10:53 07:27:09

4 VAN LOOY, Diego (BEL) +15:27 07:31:43

5 BRUNDISH, Robert (GBR) +17:43 07:33:59

6 OUILLERES, Gwenael (FRA) +19:02 07:35:18

7 WURF, Cameron (AUS) +20:41 07:36:57

8 COLLINS, Damien (AUS) +23:28 07:39:44

9 MORENO MOLINS, Albert (ESP) +23:56 07:40:12

10 ANDRE, Thomas (FRA) +25:38 07:41:54

Meer over Triatlon