© AP

“Personeel Huawei werkte samen met defensie China”

Meerdere medewerkers van het Chinese telecom- en netwerkbedrijf Huawei hebben op een aantal projecten samengewerkt met het Chinese leger. Dat meldt persbureau Bloomberg, dat onderzoeken inzag die door wetenschappers en de industrie gebruikt worden. Volgens Bloomberg tonen de onderzoeken dat de banden tussen Huawei en de Chinese overheid nauwer zijn dan het bedrijf doet voorkomen.

In de afgelopen tien jaar hebben medewerkers van Huawei samengewerkt met personeel van verschillende takken binnen het Volksbevrijdingsleger. Het gaat om zeker tien projecten, uiteenlopend van kunstmatige intelligentie tot aan radiocommunicatie.

Een woordvoerder van Huawei laat in een verklaring weten dat het bedrijf niet op de hoogte is van medewerkers die op persoonlijke titel wetenschappelijke artikelen publiceren. Huawei heeft verder geen samenwerking op het gebied van onderzoek met instellingen van het Volksbevrijdingsleger, stelt de woordvoerder.

Huawei wordt door de Verenigde Staten verdacht van spionage. Het bedrijf heeft al meermaals ontkend dat het gecontroleerd zou worden door de Chinese regering, het leger of de inlichtingendiensten. Volgens China fabriceren Amerikaanse politici geruchten over de banden tussen Huawei en het Chinese regime.