Riziv eist 10 miljoen euro terug van ziekenhuizen wegens niet-erkende MRI-scans

Print
Riziv eist 10 miljoen euro terug van ziekenhuizen wegens niet-erkende MRI-scans

Foto: BELGAIMAGE

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) eist 10 miljoen euro terug van vijftien ziekenhuizen die MRI-scans hebben uitgevoerd met niet-erkende toestellen. Dat blijkt uit het jaarverslag van DGEC, de inspectiedienst van het Riziv die op zoek gaat naar onterechte aanrekeningen van medische verstrekkingen door zorgverleners. Het teruggevorderde bedrag ligt iets lager dan vorig jaar: toen werd melding gemaakt van 13,5 miljoen euro voor onterechte MRI-scans.

MRI-scanners zijn toestellen die gebruikt worden voor medische beeldvorming. Het gebruik ervan wordt aangemoedigd omdat ze, in tegenstelling tot CT-scans, de patiënt niet blootstellen aan schadelijke röntgenstralen. Toch wordt het aantal MRI-toestellen beperkt, omdat het Riziv een “financieel onverantwoorde” wildgroei van de apparaten wil tegengaan. Er is daarom een erkenningsprocedure voor de toestellen van kracht: enkel scans die met de erkende MRI-toestellen werden uitgevoerd, kunnen door de ziekteverzekering worden terugbetaald.

Bij een controle in de Belgische ziekenhuizen is nu gebleken dat vijftien ziekenhuizen bijna 100.000 scans aanrekenden van achttien niet-erkende toestellen. Twaalf ziekenhuizen betaalden ruim 7,8 miljoen euro terug, tegen drie ziekenhuizen is de inspectiedienst van het Riziv een administratieve procedure gestart.