maandag 24 juni 2019 - Dilsen-Stokkem
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In Rotem daagde welgeteld één foorkramer op met zijn frituur. Mark DREESEN

Vier dorpen zonder kermis: “Eén frituur? Is het dat?”

Dilsen-Stokkem

Afgelopen weekend was het kermis in Dilsen, Elen, Rotem en Stokkem. Helaas stuurden alle foorkramers hun kat. Of toch niet allemaal: in Rotem en in Stokkem stond op het plein welgeteld één frituur.

LEES OOK. Elk jaar stoppen dertig kleine dorpskermissen

“Eén frituur? Is het dat?” Een groepje jongeren op het kermisplein in Stokkem is duidelijk niet tevreden met het aanbod. “De reden is heel eenvoudig”, aldus de uitbaatster. “Pinksteren is dit jaar laat in het seizoen, waardoor de kermissen van Dilsen, Elen, Rotem en Stokkem ongelukkig samenvallen. Daarbij is het ook kermis in Bree en Peer.”

Maar er is nog een andere reden. “Foorkramers willen liever samen staan op een grotere kermis”, aldus de frituuruitbater in Rotem. Ook hier bleef het grote kermisplein leeg, op de frituur na. “Het is een traditie dat ik de kermis in Rotem bezoek met mijn frituur, ook al weet ik dat er vlak tegenover het kermisplein een vaste frituur is. Dat er uitgerekend vandaag een feest plaatsvond in de harmoniezaal op 200 meter van het kermisplein, waarbij de organisatoren ook nog eens een frituur op wielen hebben ingehuurd, daar was ik niet van op de hoogte...”

Carrousel

“Tot mijn 25ste hadden mijn ouders een carrousel”, aldus de uitbaatster van de frituur in Stokkem. “Zo zorgden we met ons gezin alleen al voor kermis. Stokkem heeft een mooi kermisplein, maar de foorkramers zijn toch weggebleven. Ik denk dat de tijd aangebroken is dat gemeentebesturen foorkramers subsidiëren om de folklore in hun dorp niet verloren te laten gaan.”

Ook schepen van Kermissen en Feestelijkheden Jos Opdenakker (Open Vld) betreurt de toestand: “We weten vooraf niet welke attracties gaan komen, wel welke foorkramers een aanvraag hebben ingediend. Maar als ze dan niet opdagen, is dat bijzonder jammer voor de kinderen. Geen botsauto’s, geen schietkraam, geen eendjes vissen en zelfs geen carrousel. Hoe we dat in de toekomst gaan oplossen, weet ik ook niet. Misschien dat we kiezen voor één grote kermis in de stad. Die kan dan elk jaar van dorp wisselen. We hebben het de foorkramers nochtans erg gemakkelijk gemaakt. Ze moeten geen standgeld meer betalen, maar dan nog dagen ze niet op. De enige kermis die goed loopt, is de Vliegenkermis in Dilsen, maar dat is pas in november.”

Lanklaar

Ook in Lanklaar zijn de kermisvooruitzichten van volgende week somber. “Daar is het kermis op de eerste zondag na Sint-Paulus”, aldus de frituuruitbater. “Helaas valt deze kermis samen met die in Laakdal, waar veel foorkramers naartoe trekken. Ook in Lanklaar zal het volgende zondag dus geen kermis zijn.”

Afgelopen oktober viel de kermis van Lanklaar samen met die in Maasmechelen. De foorkramers verplaatsten daarop, in overleg met het stadsbestuur, de kermis naar een volgende week, maar ook toen bleef het kermisplein in Lanklaar nagenoeg leeg.

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws