© ISOPIX

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Kans op regeringsdeelname is niet groot”

De kans op regeringsdeelname is niet groot. Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zondag in ‘Het nieuws’ op VTM. “We hebben jammer genoeg vijf zetels tekort om met Vlaams Belang en N-VA een regering te vormen”, zei Van Grieken. “Maar ik zeg ook niet dat het nul procent is. En geef mij een kleine kans en ik ga daar het beste van maken.”

Tom Van Grieken heeft naar eigen zeggen nog geen uitnodiging van informateur Bart De Wever (N-VA) gekregen voor een vierde gesprek. Hij gaat er wel van uit dat die er zal komen, omdat de vorige gesprekken in een constructieve en opbouwende sfeer zijn verlopen.

Het is volgens hem makkelijker om op het Vlaamse niveau overeenkomsten te vinden dan op het federale. “Het Vlaamse niveau gaat over beter onderwijs, een betaalbare zorgfactuur, betere mobiliteit, lagere fiscaliteit... Zijn Open VLD en CD&V daar misschien tegen? Voor de verkiezingen wou Gwendolyn Rutten nog verbinden en praten met elkaar. Nu is het verschillen zoeken en absoluut niet praten met Vlaams Belang”, aldus Van Grieken.

Wet-Lejeune verstrengen

Net als verschillende andere politici vindt hij dat er in afwachting van een regering een grotere taak voor het parlement ligt weggelegd. “Je moet niet per se wachten op een federale regering om initiatieven te nemen. Het is nu misschien aan de parlementsleden.”

Daarom gaat Vlaams Belang deze alvast een wetsvoorstel indienen om de zogenaamde Wet-Lejeune, die de vervroegde vrijlating van veroordeelde misdadigers regelt, te verstrengen. “Tijdens de campagne mochten we niet spreken over de problemen bij Justitie in navolging van de zaak-Julie Van Espen. Na de verkiezingen zou dat aangepakt worden”, zegt Van Grieken. “Maar als ik dan hoor dat nu weer één van de moordenaars op Kitty Van Nieuwenhuysen vrijkomt na amper één derde van zijn straf, dan komen mijn haren recht. Straffen moeten effectief uitgezeten worden, levenslang moet levenslang betekenen. Als je het vertrouwen in Justitie en politiek wil herstellen, moet dat aangepast worden.”