Nafi Thiam pakt olympisch ticket in haar op één na beste zevenkamp ooit, en dat met een elleboogblessure

Nafi Thiam heeft de zevenkamp in Talence gewonnen. De Naamse leek tot bij het verspringen zondagvoormiddag op weg naar een Europees record, maar een blessure aan de elleboog gooide roet in het eten. Thiam twijfelde zelfs even of ze de afsluitende 800 meter zou lopen. Ze startte toch, liep uit en won ze de zevenkamp. Sterker: de olympische kampioene, wereldkampioene en Europees kampioene behaalt met een totaal van 6.819 punten - haar op één na beste zevenkamp ooit - haar olympisch ticket. “Ik ben blij dat ik heb uitgedaan.”

Hans Jacobs in Talence, rahe, blg,

Een nieuwe dag voor Nafi Thiam in Talence, en meteen was er een nieuw record. In de eerste proef, het verspringen, verbeterde Thiam bij haar tweede sprong meteen haar persoonlijk record. Met 6,67 meter verbeterde ze gelijk het Belgisch record verspringen van Sandine Hennart (6,63m). Thiam lag voor op haar persoonlijk record en het Europees record zevenkamp. Er resten nog het speerwerpen en de 800m.

Bij haar eerste beurt ging Thiam nog de mist in en kwam ze niet eens boven de zes meter uit. Maar bij de tweede poging viel alles in zijn plooi. De wind blies 1.6 meter per seconde in het voordeel, Thiam kwam goed uit op de afzetbalk en liet een prachtige sprong van 6m67 optekenen. Ze vloog zo vijf centimeter voorbij haar persoonlijk record en vier centimeter voorbij het Belgisch record van Sandrine Hennart uit 1996. Bij haar derde en laatste poging kwam ze nog tot 6m37.

© BELGA

Het Europese record van de Zweedse Karolina Klüft (7.032) lag voor het grijpen, Thiam had een voorsprong van 93 punten. Maar in het speerwerpen ging het volledig mis. Thiam bleef bij haar eerste poging ruim 15 meter onder haar persoonlijk record, maar nog slechter nieuws was de ingepakte elleboog en de pijnlijke grimas. De tweede poging ging met 47,25 meter iets verder, maar de pijn was teveel. Thiam gaf er in tranen de brui aan.

Na zes proeven heeft de Naamse, die wel nog aan de leiding staat, nu plots een achterstand van 122 punten op haar eigen Belgisch record en 141 punten op het Europees record. Haar coach, Roger Lespagnard, gaf na het speerwerpen aan dat er overleg ging plaatsvinden om te bekijken of het nog zinvol is om de afsluitende 800 meter af te werken. Iets voor half vier kwam het bericht dat ze alsnog start. “Ze is wel bijzonder aangeslagen”, zegt Helena Van der Plaetsen, haar manager. “Ze is ook verplicht om te starten, anders worden haar andere prestaties van de zevenkamp niet gehomologeerd. Ze zal dus beginnen, maar weet niet of ze zal uitlopen.”

Dat deed ze dus wel en Thiam finishte haar 800m in 2’20”46. Genoeg voor de eindzege in Talence, met een totaal van 6.819 punten. Dat is haar op één na hoogste aantal ooit. Een schrale toost gezien het feit dat ze op weg was naar een Europees record, maar alsnog een straffe prestatie én goed voor een olympisch ticket. “Het was goed beginnen maar heb me echt pijn gedaan. Ik ben niet optimistisch over mijn elleboog. Maar ik ben blij dat ik heb uitgedaan”, aldus de winnares.

WR in hoogspringen

Zaterdag maakte Thiam al indruk door het wereldrecord-hoogspringen-in-een-zevenkamp op haar naam te zetten. Vorig jaar gooide ze in Götzis hoge ogen met 2,01m, in Talence ging ze over 2,02m.

© BELGA

© BELGA

Meer over Nafi Thiam