© AFP

Judoka Matthias Casse verovert Europese titel

Matthias Casse heeft zondag de gouden medaille gewonnen bij de -81 kg op het EK judo, dat in Minsk plaatsvindt tijdens de Europese Spelen. In de finale klopte hij de Bulgaar Ivaylo Ivanov (IJF 12), die op het EK van 2016 brons behaalde. Doordat de Europese Spelen in het judo gelijkstaan aan het EK, is Casse ook meteen Europees kampioen.

belga, wic

LEES OOK. Jorre Verstraeten bezorgt ons land brons in het judo op Europese Spelen

Matthias Casse (IJF 4) en Sami Chouchi (IJF 20) waren vrij in de eerste ronde. Casse versloeg de Italiaan Christian Parlati (IJF 23) met ippon en vervolgens de Zweed Robin Pacek (IJF 39) met waza-ari. In de kwartfinales klopte Casse de Duitser Alexander Wieczerzak (IJF 19), de wereldkampioen van 2017 en goed voor brons op het WK vorig jaar, met een golden score in de verlengingen. Enkel de Georgiër Luka Maisuradze (IJF 28) kon onze landgenoot nog uit de finale houden. De kamp werd een nagelbijter, in de Golden Score haalde Casse het uiteindelijk met ippon. In een spannende finale trok Casse opnieuw aan het langste eind. Hij vloerde de Bulgaar Ivaylo Ivanov (IJF 12) met een waza-ari.

Chouchi, die vorig jaar op het EK in Tel Aviv zilver veroverde, pakte met ippon de scalp van de Spanjaard Jose Maria Mendiola Izquieta (IJF 69). In de achtste finales bleek Attila Ungvari (IJF 32) te sterk, de Hongaar haalde het in de Golden Score.

In de categorie tot 70 kg was het meteen einde verhaal voor Roxane Taeymans (IJF 28) en Gabriella Willems (IJF 27). Taeymans verloor met ippon van de Kroatische Barbara Matic (IJF 18), Willems ging met waza-ari onderuit tegen de Portugese Barbara Timo (IJF 30).

Malik Umayev uitgeschakeld in eerste ronde

Abdul Malik Umayev (-73 kg) werd in de eerste ronde uitgeschakeld. De 19-jarige judoka, 128e op de IJF-ranking, ging bij zijn EK-debuut met ippon onderuit tegen de Wit-Rus Vadzim Shoka (IJF 30).

© BELGA

“Dit is echt ontgoochelend”, verklaarde Abdul Malik Umayev na zijn kamp tegen Shoka, begin januari winnaar van de GP in Tel Aviv. “Er was zeker een niveauverschil, maar ik geloofde erin”, zei de jonge Belg, die op voorsprong kwam met een waza-ari, maar na 3:13 met ippon mocht beschikken.

“Het ontbeerde me aan wat meer punch. Het begin van de kamp was lastig. Ik wou echt verder geraken in dit toernooi. Maar ik beging een kleine fout op het einde. Het is nu zo. Er komen nog meer EK’s. Het verschil tussen junioren en senioren is niet te groot, maar ik ben me ervan bewust dat ik nog moet werken.”

Maandag verschijnen Joachim Bottieau (-90 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg) nog op de tatami.

LEES OOK. Acrogymnastes bezorgen België na zilver ook gouden medaille op Europese Spelen

Tafeltennissers Lisa Lung en Cédric Nuytinck uitgeschakeld in gemengd dubbel

Tafeltennissers Lisa Lung en Cédric Nuytinck zijn uitgeschakeld in de achtste finales van het gemengd dubbel. Het Belgische duo verloor met 3-1 (12-10, 9-11, 11-4 en 11-9) van de Roemenen Bernadette Szocs en Ovidiu Ionescu.

Lisa Lung (ITTF 130), vrij in de eerste ronde, ging eruit in de tweede ronde van het enkelspel. Ze verloor met 4-0 (11-8, 11-4, 11-8, 11-9) van de Française Laura Gasnier (ITTF 80).

Nathalie Marchetti (ITTF 157) wist zich wel te plaatsen voor de derde ronde na een 4-3 zege tegen de Hongaarse Szandra Pergel (ITTF 71): 6-11, 8-11, 11-4, 7-11, 11-9, 12-10, 11-9. Ze ontmoet zondagnamiddag de Oostenrijkse Sofia Polcanova (ITTF 22).

Cédric Nuytinck (ITTF 44) komt in de derde ronde van het enkelspel in actie tegen de Fin Benedek Olah (ITTF 85).

Florent Lambiet (ITTF 97) strandde in de tweede ronde. Hij moest met 4-0 (13-11, 11-8, 11-9, 11-9) zijn meerdere erkennen in de Italiaan Niagol Stoyanov (ITTF 67).

Deborah Masy out in herkansingen sambo

Deborah Masy (-80 kg) zal niet op het sambopodium staan op de Europese Spelen in Minsk. Zondag verloor ze in de kwartfinales met 9-0 van de Oekraïense Halyna Kovalska, derde op het voorbije WK.

De 22-jarige Masy werd zo naar de herkansingen verwezen. Bij een overwinning kon ze alsnog voor het brons strijden. Maar de regerende wereldkampioene Sviatltana Tsimashenka uit Wit-Rusland bleek met 10-1 een klasse te sterk.

Sambo is een van oorsprong Russische vechtsport waarbij worsteltechnieken gecombineerd worden met judotechnieken. Die sport wordt beoefend door 300 leden in 12 clubs in België.

- Belgen in actie op maandag -

BOOGSCHIETEN

Vanaf 08u32ste finales en 16e finales recurve (Jarno De Smedt)

BADMINTON

Vanaf 08u Groepsfase enkel (Lianne Tan, Maxime Moreels, Lise Jaques/Flore Vandenhoucke)

TAFELTENNIS

Vanaf 09u Kwartfinale dubbel gemengd (Lisa Lung et Cédric Nuytinck); Vierde Ronde M (Florent Lambiet, Cédric Nuytinck, Lisa Lung, Nathalie Marchetti)

BOKSEN

13u00 Bantamgewichten -56 kg, Kwalificaties (Vasile Usturoi), weltergewichten -69 kg, Kwalificaties (Nabil Messaoudi)

JUDO

Vanaf 10u33 -90 kg (Joachim Bottieau); -100 kg (Toma Nikiforov)