Nafi Thiam verbetert wereldrecord en ligt op schema voor Europees record: “Al denk ik daar absoluut niet aan”

Hoezo, blessure-achterstand? Na de eerste van twee dagen, ofwel vier van de zeven proeven, leidt Nafi Thiam op de zevenkamp van Talence met onder meer een nieuw wereldrecord-hoogspringen-in-een-zevenkamp (2,02m), een nieuw persoonlijk record in het kogelstoten. Ze ligt voor op haar persoonlijk record en op het Europese record. “Daar denk ik absoluut niet aan.”

Hans Jacobs in Talence

Wat een verschil met de druilerige vrijdagavond. Het pittoreske stadion van het Zuid-Franse Talence, studentenvoorstadje van Bordeaux, baadde zaterdag in de zon – vrijwel ideale omstandigheden zoals Nafi Thiam ze graag heeft. Om het nog wat ‘Belgischer’ te maken, schalde af en toe een hit van zangeres Angèle door de luidsprekers.

Nafi Thiam, olympisch kampioene, wereldkampioene en Europees kampioene zevenkamp, ontgoochelde niet. De prestatie van de dag schudde ze uit haar benen in haar specialiteit: ferm aangemoedigd verbeterde ze haar wereldrecord-hoogspringen-in-een-zevenkamp. Vorig jaar gooide ze in Götzis hoge ogen met 2,01m, in Talence ging ze over 2,02m. In moeilijke omstandigheden bovendien, want toen Thiam begon aan het hoogspringen, was er nog slechts één atlete in competitie, die op 1,87m afhaakte. Waardoor Thiam slechts twee minuten – in realiteit kreeg ze een fractie meer tijd, maar dan nog – tussen elke poging had wegens gebrek aan tegenstand. “Ik voelde mij supergoed, maar dit had ik niet verwacht.”

Met haar 2,02m is ze op dit jaar de op twee na beste hoogspringster pur sang van dit jaar, op 7 centimeter van het wereldrecord hoogspringen van de Bulgaarse Stefka Kostadinova.

Vertrouwen

Voor de petite histoire: het is dit seizoen de eerste keer dat Thiam aan hoogspringen deed. Door de blessure-achterstand, een kuitblessure in januari waardoor ze geen indoorseizoen kon doen, was Thiam gedwongen om te kiezen. Haar coach Roger Lespagnard: “We hebben drie maanden verloren, en je kunt de dingen niet versnellen want dan riskeer je opnieuw een blessure. We hebben niet veel op hoogspringen getraind. Maar hoogspringen is zoals fietsen, dat verleer je niet. Dan nog is het uitzonderlijk wat ze heeft gedaan, met zo weinig tijd tussen de sprongen. Ze heeft het zeer efficiënt en productief aangepakt.”

Thiam: “Ik heb geen enkele keer moeten bijstellen, het was een ideaal parcours, de ambiance was goed. Een nieuw record is een mooie verrassing, dat heeft mij vertrouwen gegeven.”

Ze probeerde nog drie keer op 2,05m – waarmee ene Tia Hellebaut olympisch kampioene werd op de Olympische Spelen van Peking 2008 – maar dat lukte niet. Lespagnard: “Die eerste poging was niet slecht, maar ze was leeg. En ik heb haar niet durven te zeggen om gelijk van 1,99m naar 2,05m te gaan. Je moet geen stommiteiten uithalen en op die manier mogelijk je zevenkamp om zeep helpen.” Thiam: “Na het hoogspringen voelde ik dat mijn batterijen snel leegliepen voor de rest van de dag.”

Toch deed ze het meer dan prima. In het kogelstoten vestigde ze een nieuw persoonlijk record (15,41m). Op de horden, voor het hoogspringen, liep ze bij lichte tegenwind met 13.49 haar op twee na snelste chrono uit haar carrière. Op de afsluitende 200m kreeg ze jammer genoeg af te rekenen met forse tegenwind (-2,4 meter/seconde) maar met 24.55 benadert ze haar persoonlijk record. “Spijtig van die wind, het was hard.”

Geen druk

Gevolg: zondag begint Nafi Thiam aan de tweede dag, met nog verspringen, speerwerpen en 800m voor de boeg, en ligt ze met 4.133 punten niet enkel 77 punten voor op haar persoonlijk record (7.013 punten) maar heeft ze zelfs 58 punten voorsprong op het Europees record van de Zweedse Carolina Klüft (7.032 punten). En wat zei Nafi Thiam vóór haar eerste zevenkamp sinds de Europese titel in Berlijn 2018? “Verwacht van mij zeker geen Europees record.” Wel, Thiam? “Het Europees record spookt niet door mijn hoofd, absoluut niet. Ik mankeer nog veel trainingsarbeid om al die proeven goed te verteren. Ik denk ook aan de eerste dag in Götzis vorig jaar, waar ik na de eerste dag ook een voorsprong had op mijn persoonlijk record en het toch niet haalde (vooral omdat ze het in het speerwerpen liet afweten, hjb). Ik wil deze dag afsluiten met een goed gevoel en niet met de druk van het Europees record. Ik hou het op een fantastische eerste dag en begin aan de tweede dag zoals ik aan de eerste begon: zonder druk.”

Of Lespagnard aan het Europees record denkt? “We kunnen beginnen met aan ons eigen record te denken. In het verspringen heeft ze slechts drie pogingen, daar kan veel gebeuren. Maar beter konden we de eerste dag niet beginnen, dat is duidelijk.”

Tweede dag zevenkamp Nafi Thiam begint met kleine discussie

Nafi Thiam ligt op recordkoers voor het Europees record zevenkamp. Bij het begin van de tweede dag werd het verspringen, de eerste proef van de drie die nog resten, drie kwartier uitgesteld. De zevenkampsters hadden een discussie met de organisatoren om de aanlooprichting van het verspringen te veranderen – omdat de wind gunstiger staat langs die kant. Aanvankelijk wilden de organisatoren van geen wijken weten, uiteindelijk gingen ze toch overstag.

Meer over Nafi Thiam