Eerste moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen volledig vrij, veel onbegrip bij agenten

Print
Eerste moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen volledig vrij, veel onbegrip bij agenten

Foto: BELGA

Nourredine Cheikni (41), een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, wordt van zijn enkelband verlost. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank van Luik vrijdag beslist.

Eerste moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen volledig vrij, veel onbegrip bij agenten
Kitty Van Nieuwenhuysen.

Cheikni werd veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord eind 2007 op de politieagente. Hij zat 10 jaar in de cel, maar is nu de eerste van de drie veroordeelde gangsters die volledig vrij is.

Hij moet zich wel nog aan enkele voorwaarden houden. Zo mag hij geen contact hebben met zijn slachtoffers. Begin deze week zorgde dat nog voor een incident aan de gevangenis, waar ­Cheikni oog in oog stond met één van zijn hen.

Veel onbegrip bij agenten

De vrijlating roept bij agenten veel emoties op, zegt Carlo Medo, voorzitter van de neutrale politievakbond NSPV. “Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschappij te dienen. Dat leeft heel sterk onder het politiepersoneel”.

De politievakbond roept al jaren op om geweld op agenten strenger te bestraffen. “De regelgeving daarvoor bestaat, maar de rechtspraak volgt onvoldoende”, vindt de vakbondsman.

De maatschappij moet geweld op mensen met een maatschappelijke functie afkeuren, meent Medo. “En dat geldt niet alleen voor politiemensen, maar ook voor geweld op bijvoorbeeld buschauffeurs of onderwijzers”.

De bekendmaking vorig jaar dat Cheikhni de cel mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst, leidde toen tot protestacties van de politie aan gerechtsgebouwen. Of er ook nu protestacties volgen, moet de volgende dagen blijken, klinkt het bij de politievakbond.