Recordprijzen op veiling van gitaren Pink Floyd

Print
Recordprijzen op veiling van gitaren Pink Floyd

Foto: Photo News

David Gilmour, frontman van Pink Floyd, laat donderdag meer dan 120 van zijn favoriete gitaren veilen bij Christie’s in New York. De opbrengst gaat naar een goed doel: de strijd tegen klimaatverandering. Op de veiling worden alvast records gebroken, zo berichten gespecialiseerde websites. Zo werd voor een 1969 Martin D-35 -die Pink Floyd gebruikte in het nummer “Wish You were Here”- maar liefst 1.095.000 dollar neergeteld. Dat maakt het meteen de duurste akoestische gitaar ooit.

De prijs was geschat op 10.000 à 20.000 dollar, maar uiteindelijk werd dus een veelvoud geboden.

Bij de elektrische gitaren werd voor een witte “#0001” Fender Stratocaster 1.815.000 dollar geboden. De bieding duurde amper vier minuten. Volgens Christie’s gaat het om een recordveilingprijs voor een Strat. Gilmour gebruikte het instrument op de plaat The Wall.

Een Gibson Les Paul uit 1955 ging voor 447.000 dollar over de toonbank, ook al een record voor dit merk.

De opbrengst van de veiling gaat naar de ngo ClientEarth. “De wereldwijde klimaatcrisis is de grootste uitdaging die de mensheid ooit zal kennen, en binnen een paar jaar zullen de effecten van de opwarming onomkeerbaar zijn”, verklaarde de 73-jarige Gilmour.